#icanvote

Lilly (11) krijgt stem van haar opa voor EU-verkiezingen: 'Geeft meer betekenis'

22 mei 2019 07:00 Aangepast: 22 mei 2019 07:08
Lilly mag aankomende donderdag de stem van haar grootvader Jim invulling geven. Beeld © Eigen foto

De jeugd heeft de toekomst, maar mag meestal nog niet stemmen. Jim Platt (79) en zijn kleindochter Lilly (11) vonden daar iets op: Jim stemt donderdag bij de Europese Parlementsverkiezingen op de partij die Lilly heeft uitgezocht.

Lilly en Jim zetten vier jaar geleden samen Lilly's Plastic Pick Up op. Elke dag gaat het meisje, gewapend met haar grijper, de straat op om zwerfvuil op te ruimen. Sinds september vorig jaar staakt ze ook nog eens elke vrijdag van school voor een beter klimaat.

Uitkomst

Het idee om Lilly zijn stem te geven, stamt eigenlijk nog uit de tijd dat Jim in Groot-Brittannië woonde. "Een paar jaar geleden zag ik daar het ontzettend slechte idee ontstaan om een referendum te houden over de brexit. Maar de mentaliteit in dat land is grotendeels die van oude mensen die met hun hoofd nog in de oorlog zitten."

"Toen dacht ik, oké, een referendum kan, maar eigenlijk zou er een plafondleeftijd op moeten zitten, dat je boven je vijftigste niet zou mogen stemmen. Dat betekende dat ik ook niet had mogen stemmen, maar de toekomst is dan ook niet aan mij. De uitkomst zou mij niet zo aangaan als de jeugd. Ik zag al gebeuren dat hun dromen, ambities en hoop zouden worden weggerukt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's

Zelf gestemd

Het idee van Jim vond geen navolging. Hij verhuisde naar Nederland. "Toen bedachten Lilly en ik de Plastic Pick Up en daar groeide het idee weer uit om te staken van school voor het klimaat. De discussie daarover is grotendeels in handen van jongere generaties. Zij geven hun mening, zij gaan de straat op, maar het betekent niet direct dat er naar ze wordt geluisterd."

Dat zette Jim aan het denken: zou het een idee zijn om als oudere generatie je stem door te geven aan de jongere? "Ik heb stemrecht, maar mijn toekomst is niet meer van de lange termijn. Ik ben nog steeds degene die het vakje moet inkleuren, maar we beslissen samen van welke partij het vakje gaat zijn. Het zal zijn alsof Lilly zelf heeft gestemd."

'Onze toekomst'

Met de Europese Verkiezingen mag je als jongere niet stemmen, zegt Lilly. "Dat is niet eerlijk, want het gaat om ónze toekomst. Daarom hebben mijn opa en ik dit bedacht, zodat ik wel kan stemmen." Op welke partij Lilly en James gaan stemmen, zeggen ze niet. "Dat is een geheim, dat kunnen we beter niet zeggen." "Maar ik denk dat je de richting wel kunt gokken", vult James aan.

Meer betekenis

Op hun social mediakanalen roepen Lilly en James andere kinderen ook op om de stem van hun (groot)ouder te vragen. Jim kent persoonlijk nog geen andere mensen die navolging hebben gegeven aan het idee. "De video waarin we het aankondigen, is wel vaak bekeken. Ik denk dat het een goed idee is, dat mensen er nog wel mee bezig gaan. Het moet ook weer geen 'shockstem' worden op een partij die niets toevoegt."

Jim heeft niet het gevoel dat hij iets opgeeft door zijn stem aan Lilly te geven. "In tegendeel. Een kind van elf is misschien niet heel politiek geneigd, maar laten we wel wezen, ben ik dat wel? Samen kiezen we een partij die goed is voor het land, voor de mensen en voor de toekomst. Het geeft mijn stem juist veel meer betekenis; het maakt mijn stem sterker. Vanaf nu, zolang ik nog leef, geef ik mijn stem aan haar, ook voor andere verkiezingen. " 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`