Kleine lettertjes

Medicijnen krijgen er een tweede bijsluiter bij: met icoontjes en simpele taal

21 mei 2019 14:21 Aangepast: 21 mei 2019 14:23
Archieffoto: een apotheek in Hulst. Beeld © ANP

Veel tekst, kleine lettertjes... bijsluiters van medicijnen blijken slecht gelezen te worden. Dat moet veranderen, vindt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. En daarom komt er nu een proef. Met hulp van icoontjes moeten bijsluiters begrijpelijker worden.

"Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen." Dat zinnetje kom je tegen als je een nieuw medicijn hebt gekregen. Belangrijk, zou je zeggen. Maar toch gebeurt het niet.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) moet de bijsluiter veranderen. Veel mensen lezen hem niet aandachtig, begrijpen de teksten niet en soms kunnen mensen het helemaal niet lezen.

Dit is het plan:

  • De bestaande bijsluiter met voorlichting van artsen en apothekers blijft bestaan: er komt dus een bijsluiter bij.
  • De belangrijkste informatie komt er een blaadje bij, in de vorm van vraag-antwoord en met een aantal icoontjes.
  • Ook komt er app en site met informatie in tekst en animatievideo's.

Uit onderzoek van het CBG blijkt dat Nederlanders vertrouwen hebben in de medicijnen die ze krijgen voorgeschreven. Ze geven ze een 7,9 gemiddeld.  Onderzoek naar de werkzaamheid en naar de veiligheid van medicijnen wordt door 78 procent vertrouwd en 75 procent van de mensen gelooft in de eisen die aan medicijnen worden gesteld.

Het vertrouwen in artsen en apothekers als bron voor informatie over medicijnen is ook hoog, dat in internet als bron juist helemaal niet. Maar de informatie in de bijsluiter, daar valt wel wat aan te verbeteren.

Relevant voor jou

Wie nu de bijsluiter leest, moet door veel informatie heen die soms voor de patiënt helemaal niet relevant is. Zo lees je bij de pijnstiller ibuprofen rijen met informatie over mogelijke bijwerkingen. Maar veel van die bijwerkingen, zoals vochtophoping, komen heel weinig voor. 

De nieuwe, extra bijsluiter biedt meer overzicht. Door de ordening en duidelijke icoontjes van bijbvoorbeeld een glas wijn, een klokje en een zwangere vrouw, kun je sneller ontdekken welke informatie voor jou relevant is. Ook is het taalgebruik hiervan simpeler. 

"We focussen in de extra bijsluiter op de gunstige effecten van medicijnen", legt Marsja Meijer van het CBG uit. "We willen dat voor patiënten in één oogopslag helder wordt waarom ze de medicijnen moeten gebruiken."

Zo komt de nieuwe bijsluiter er ongeveer uit te zien. Zo komt de nieuwe bijsluiter er ongeveer uit te zien.

Volgend jaar

Uit eerder onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL blijkt dat 89% van de medicijngebruikers de bijsluiter leest, maar dat ze vinden dat er verbeteringen nodig zijn. Minder informatie, makkelijker leesbaar én duidelijkere vormgeving. 

Het CBG gaat in samenwerking met andere organisaties verder met ontwikkelen van de nieuwe bijsluiter en de website. De bedoeling is dat de nieuwe bijsluiters in de loop van volgend jaar bij de medicijnen komen. "We hebben nu een prototype van de bijsluiter, en die moet worden getest en verbeterd. We werken nauw samen met huisartsen, apothekers en patiënten."

Het is een flinke klus en het zal niet in één klap gebeuren, want er zijn vele duizenden medicijnen op de markt. "Het duurt dus wel even voordat alle medicijnen voorzien zijn van de nieuwe bijsluiter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore