Onderwijs

Duizenden groep 8-leerlingen hebben verkeerd advies gekregen na eindtoets

21 mei 2019 12:17 Aangepast: 21 mei 2019 14:40
Archieffoto: een meisje maakt een eindtoets. Beeld © ANP

Door een foute berekening van de eindtoets hebben duizenden leerlingen van groep 8 op de basisschool een verkeerd advies gekregen. In de meeste gevallen gaat het om een te hoog advies. In totaal gaat het om zo'n 20.000 leerlingen.

Volgens het ministerie heeft 11 procent van de 175.000 groepachtleerlingen een verkeerde uitslag gekregen. Het gaat om leerlingen die de toetsen IEP, Route 8, AMN en DIA hebben gemaakt. De fout is niet gemaakt bij kinderen die de Centrale Eindtoets (voorheen cito) hebben gemaakt.

Niet overdoen

De scholen zijn vanochtend geïnformeerd. Zij moeten nagaan welke leerlingen op basis van de verkeerde score ook een verkeerd eindadvies hebben gekregen. Dat is naar verwachting gebeurd bij zo'n 2000 kinderen. 

Dat uiteindelijke advies is deels gebaseerd op de uitslag van de eindtoets, en deels op het oordeel van de leerkracht. Het probleem doet zich voor bij leerlingen bij wie de leerkracht zijn advies heeft aangepast naar aanleiding van de toets. Leerlingen hoeven de toets niet over te doen, zegt het ministerie.

Alarmbellen rinkelen

Volgens het ministerie is het verkeerd gegaan bij onafhankelijke experts die de berekeningen hebben uitgevoerd, en niet bij de toetsaanbieders. Het ministerie kwam daarachter nadat scholen hadden aangegeven dat er opvallend hoge adviezen waren gegeven. "Dat deed bij ons alle alarmbellen rinkelen", zegt Slob tegen RTL Nieuws. Met experts is gekeken waar het verkeerd is gegaan, en zijn nieuwe berekeningen gemaakt. 

Minister Slob noemt het een 'buitengewoon vervelende situatie, in eerste instantie natuurlijk vooral voor de geraakte groepachtleerlingen en hun ouders, maar ook voor alle leerkrachten en scholen die hierbij betrokken zijn'. "Het is verschrikkelijk dat dit gebeurt op zo'n moment in het leven van kinderen." Volgens Slob moeten de basisscholen nu kijken of de schooladviezen van de leerlingen kloppen, en moeten middelbare scholen leerlingen nu mogelijk anders plaatsen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eindtoets lagere school moet weer belangrijker worden'

Ruim 18.000 te hoge adviezen

Bij 19.854 leerlingen klopte het advies uit de eindtoets niet. 18.288 van hen kregen een te hoog advies, 1566 leerlingen een te laag advies. Dat schrijft minister Slob van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

De te hoog beoordeelde kinderen kregen allemaal een toetsadvies dat één categorie te hoog was: bijvoorbeeld vwo in plaats van havo. De leerlingen die een te laag advies kregen, hebben allemaal een pro/vmbo bb-toetsadvies gekregen, maar hadden een vmbo bb/vmbo kb-toetsadvies moeten krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`