Vooral fietsers

Helft van Nederlanders wil snelheid van 50 naar 30 in bebouwde kom

21 mei 2019 11:08 Aangepast: 21 mei 2019 13:09

De maximale snelheid in de bebouwde kom moet verlaagd worden van 50 naar 30 kilometer per uur. Althans, dat vindt bijna de helft van de Nederlanders, blijkt uit een nieuwe peiling.

Van de ruim tweeduizend Nederlanders die zijn ondervraagd door onderzoeksbureau I&O Research wil 49 procent dat er in de bebouwde kom voortaan 30 kilometer per uur wordt gereden.

Vooral fietsers willen verlaging

Voornamelijk fietsers, zo'n 71 procent, geven aan dat ze zich veiliger voelen op een weg waar maar 30 kilometer per uur wordt gereden. Automobilisten blijven liever 50 kilometer per uur rijden, geeft 67 procent van hen aan.

Fietsers en automobilisten twijfelen er allebei aan of hulpdiensten nog wel op tijd op locatie kunnen komen als de maximumsnelheid verlaagd wordt. Fietsers zijn wel optimistischer over het succes van een eventuele nieuwe maatregel: 68 procent verwacht dat door de verlaging van de snelheidslimiet het aantal verkeersdoden zal worden teruggedrongen. Dit geldt voor 42 procent van de automobilisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Maximumsnelheid binnen bebouwde kom moet naar 30 km/u'

Eind maart gaf de RAI Vereniging al aan dat ze het toejuichen als de snelheid in de bebouwde kom verlaagd wordt. De organisatie die de belangen behartigt van fabrikanten en importeurs van onder meer auto's en motorfietsen, denkt dat het terugbrengen van de maximumsnelheid het aantal slachtoffers in het verkeer verder terug kan dringen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fietsersbond: 'Overal in de bebouwde kom 30 kilometer per uur'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore