Vreemdelingendienst

Onderzoek naar IND: Geen opzet en patroon bij falen verblijfsvergunningen

21 mei 2019 00:30 Aangepast: 21 mei 2019 05:02
Archieffoto Beeld © ANP Foto

Vreemdelingendienst IND gaat niet altijd goed om met bezwaarschriften. Het laat ook steken vallen bij het intrekken van de verblijfsvergunning van criminele asielzoekers. Maar van een patroon en van opzet is geen sprake, stelt de commissie die dat heeft onderzocht.

De onafhankelijke commissie ging na of de IND zijn eigen regels overtreedt om zo tijd te besparen, zoals een klokkenluider stelde. De IND heeft veel vacatures en het werk stapelt zich op.

Criminele of liegende asielzoekers zouden ten onrechte hun verblijfsvergunning hebben behouden, terwijl anderen die mogelijk ten onrechte niet hebben gekregen.

Onvoldoende onderbouwd

De IND onderbouwt niet goed waarom de dienst de verblijfsvergunning van een asielzoeker die zich heeft misdragen niet intrekt, stelt de onderzoekscommissie. En van zo'n intrekking komt het inderdaad ook niet vaak.

Maar zij vond geen reden om te denken dat de IND zich er gemakkelijk van afmaakt.

Geen opdracht

De commissie constateerde dat bezwaren tegen een besluit over een asielaanvraag soms inderdaad worden afgehandeld door de ambtenaar die de aanvraag al in eerste instantie had beoordeeld.

Dat is tegen de regels. Die schrijven voor dat een collega dat doet, zodat die een eventueel verkeerd oordeel kan corrigeren. Maar het gaat volgens de commissie slechts in 3 procent van de gevallen mis, en er is geen opdracht van hogerhand gevonden.

'Beterschap'

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) heeft de IND gevraagd beterschap te tonen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. De IND moet ervoor zorgen dat ambtenaren bezwaren tegen hun eigen besluiten voortaan aan een collega overlaten.

Ook moet de dienst beter uitleggen waarom een asielzoeker die iets ernstigs op zijn geweten heeft toch mag blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar IND om wanpraktijken met verblijfsvergunningen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore