Strengere wetten

Nederlandse helpt duizenden Amerikanen met abortus: 'De nood is hoog'

21 mei 2019 10:25 Aangepast: 23 september 2020 08:58
Rebecca Gomperts: "Vrouwen zijn echt bang."

Terwijl steeds meer Amerikaanse staten strenge abortuswetten invoeren, zet de Nederlandse Rebecca Gomperts zich juist keihard in om vrouwen te helpen die de dupe worden van deze nieuwe regels. Zo zorgt ze ervoor dat ze abortuspillen krijgen. "Vrouwen zijn allemaal erg bang. Ze willen geen breinaald in hun vagina steken."

Op dit moment komen veel hulpvragen uit de Verenigde Staten, waar steeds meer staten strenge abortuswetten invoeren. Vorige week werd een wet aangenomen in Alabama die vrijwel alle abortussen verbiedt. Artsen kunnen een celstraf van 99 jaar krijgen als zij meewerken aan het uitvoeren van een abortus.

11.000 vrouwen

Via de Oostenrijkse organisatie Aid Access probeert Rebecca Gomperts vrouwen toch te helpen. Vorig jaar stond zij 11.108 Amerikaanse vrouwen bij, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Het gaat er om dat vrouwen toegang kunnen krijgen tot veilige medicijnen en abortus. En in Amerika blijkt de nood ontzettend hoog te zijn."

Gomperts verstrekt zelf geen abortuspillen, benadrukt ze. "Ik schrijf recepten", zegt ze aan de telefoon vanuit Oostenrijk. De recepten stuurt ze naar een apotheker in India en die zorgt weer dat de medicijnen, waaronder de abortuspillen, in de Verenigde Staten terechtkomen. Uiteindelijk schreef ze 2581 recepten uit voor abortusmedicijnen. Een kwart van deze vrouwen kon de benodigde 80 euro voor de abortuspil niet betalen. Aid Access betaalt dan een deel van de kosten. En als het nodig is, alle kosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strenge wetgeving rond abortus in Alabama: 'Er gaan meer staten volgen'

Verkrachting en geweld

Gomperts is arts en ook wel bekend van Women on Waves, de Nederlandse non-profitorganisatie die vrouwen ondersteunt in landen waar abortus verboden is. Bijvoorbeeld door het sturen van een abortusboot of drones om medicijnen of medische hulp op de juiste plek te krijgen.

"Als een land strenge regels invoert rondom abortus, hebben kwetsbare vrouwen daar het meeste last van", zegt Gomperts. Ze heeft het over vrouwen die verkracht zijn, of te maken hebben met huiselijk geweld. "Soms leven ze in auto's met hun kinderen. Die vrouwen moeten ook hulp kunnen krijgen."

Gomperts zegt dat ze opkomt tegen 'sociale onrechtvaardigheid'. "De sociale ongelijkheid in de VS is enorm."

Gemaand te stoppen

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, de FDA, heeft Gomperts gemaand om te stoppen met het versturen van abortuspillen. Ze is niet van plan daar gehoor aan te geven.

"Vrouwen zijn allemaal erg bang. Ze willen geen breinaald in hun vagina steken", aldus Gomperts. De abortuspillen die zij voorschrijft, zijn in principe alleen bedoeld voor vrouwen die niet langer dan 12 weken zwanger zijn. Als vrouwen verder zijn dan 12 weken adviseert ze de pil te nemen in een ziekenhuis, zodat hulp dichtbij is.

Abortusdiscussie in Amerika

De senaat van de Amerikaanse staat Alabama heeft een wet aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Zelfs het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is verboden. Alleen als een vrouw in levensgevaar is, is een abortus toegestaan.

In steeds meer Amerikaanse staten gelden strenge abortuswetten. Zo is het in Iowa en Georgia strafbaar abortus te plegen als de hartslag van de foetus te horen is. Het Hooggerechtshof oordeelde in 1973 dat vrouwen het recht op abortus hebben. Maar nu er na benoemingen van president Trump een conservatieve meerderheid in dat hof zit, hopen tegenstanders van abortus een nieuwe uitspraak te kunnen krijgen van deze hoogste rechters.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Amerikanen vindt dat abortus in bepaalde gevallen mogelijk moet zijn. Dertig procent vindt dat abortus altijd mogelijk moet zijn, en twintig procent is voor een verbod. Deze verhoudingen liggen al ongeveer veertig jaar vast. Ter vergelijking: ruim zeven op de tien Nederlanders (72 procent) zijn enigszins tot zeer sterk voorstander van abortus, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore