Verplicht EHBO

Tieners Niels en Bram reanimeerden een man: 'Geluk dat we daar waren'

20 mei 2019 22:05 Aangepast: 20 mei 2019 22:19
Niels (links) en Bram redden het leven van een man door hem te reanimeren. Beeld © Eigen foto

Leerlingen op middelbare scholen moeten EHBO-onderwijs krijgen. Dit voorstel van het Rode Kruis wordt toegejuicht door Niels Verheijen (18) en Bram Verheij (16). Zij reanimeerden eerder dit jaar een man. "Gelukkig liep het op dat moment goed af."

In een noodsituatie zijn de eerste minuten bepalend. Het idee is dat jongeren door EHBO-onderwijs nuttige kennis opdoen, waar ze de rest van hun leven iets aan hebben én dat ze anderen beter kunnen helpen.

Reanimatie

Niels en Bram kunnen erover meepraten. Eind januari reanimeerden zij een man in een parkje in Gaanderen. "Het was toeval en geluk dat we daar waren", zegt Niels tegen RTL Nieuws. De twee waren klaar met hun zaterdagbaantje en zaten op een bankje toen een vrouw langskwam met een hond.

"Zij zei dat er een man gevallen was. Wij zijn er direct op af gegaan en je zag eigenlijk direct wel dat het mis was. Ik heb de ambulance gebeld en precies doorgegeven waar we waren. Heel rustig en kalm. Bram deed de daadwerkelijke reanimatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis en artsengroep willen EHBO op middelbare scholen

Besef

"Voor mijn opleiding had ik al een paar lessen gehad over reanimatie", zegt Bram daarover. "Maar ik had geen EHBO-diploma of iets dergelijks. Ik heb de man in eerste instantie op zijn zij gedraaid en zijn bril afgedaan. Daarna heb ik hem weer op zijn rug gelegd en hem gereanimeerd." 

Een paar minuten later waren de ambulance en de politie er al. In de tussentijd kwam er een arts in opleiding langs die het reanimeren overnam van Bram. Toen de hulptroepen weg waren om de man naar het ziekenhuis te brengen, kwam het besef bij de jongens wat ze hadden gedaan en meegemaakt. 

Cursus

"Dat was een heel apart gevoel", zegt Niels. "Gelukkig liep het op dat moment goed af en werden we goed opgevangen door de politie." Bram beaamt dat. "We hebben er nadien geen last van gehad." De man die ze redden, heeft nog een week in het ziekenhuis gelegen. Daarna overleed hij alsnog.

"Dat is naar, maar zijn familie was wel blij, want nu konden ze nog afscheid van hem nemen", vertelt Niels. Hij heeft zich na de reanimatie opgegeven voor een EHBO-cursus. Ook heeft hij sinds een week de app hartslagnu op zijn telefoon, zodat hij een bericht krijgt als iemand bij hem in de buurt moet worden gereanimeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester redt leven man: 'Iedereen moet leren reanimeren'

Hoe meer, hoe beter

Beiden juichen het initiatief van het Rode Kruis en artsengroep Schok & Pomp toe. "Je weet gewoon niet wanneer je die kennis nodig hebt", zegt Niels. "Dat geldt voor een reanimatie, maar net zo goed voor als iemand bijvoorbeeld zijn been breekt. Als je iemand moet helpen, is het fijn als je weet hoe je dat moet doen. En hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe beter." 

Ook Bram vindt het 'een supergoed idee'. "Het zal je maar gebeuren dat je erbij staat als iemand een hartaanval krijg en je weet niet wat je dan moet doen. Een kleine voorlichting is al genoeg, als je de basis maar weet." 

'Niet zo moeilijk als je denkt': zo red je levens met een AED

Dit is hoe je zo'n apparaat gebruikt.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`