Bekeuring

Wie rood kruis negeert, wordt met slimme camera gepakt

20 mei 2019 16:28 Aangepast: 20 mei 2019 16:31
Archieffoto. Beeld © ANP

Het negeren van een rood kruis boven de snelweg is levensgevaarlijk. Om automobilisten die dit toch doen beter aan te kunnen pakken, starten Rijkswaterstaat en het OM een proef met een slimme camera. Wie op de A28 bij Amersfoort een rood kruis negeert, kan worden betrapt en bekeurd.

Na volgende week maandag start de proef. Een slimme camera legt het rode kruis en het kenteken van de overtreder vast, zodat de bestuurder kan worden bekeurd. De boete is 240 euro.

Het negeren van rode kruizen op de snelweg is een risico voor de verkeersveiligheid. Een rood kruis staat bijvoorbeeld boven de weg als de spitsstrook gesloten is, vanwege een incident of omdat er werkzaamheden plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Automobilisten negeren steeds vaker rode kruizen op snelweg

Veiligheid van bestuurder

"Rode kruizen staan nooit voor niks boven de weg", zegt David van Baarle, directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. "Ze staan er voor de veiligheid van de automobilisten zelf, onze weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers."

Rijkswaterstaat deelde vorig jaar meer dan 1500 boetes uit aan automobilisten die een rood kruis negeerden. Een record, het was bijna 40 procent meer dan het jaar ervoor. Met de slimme camera hoopt Rijkwaterstaat dat de pakkans groter wordt, en het aantal overtredingen zal afnemen.

Overtreding ook gefilmd

Tijdens de proef wordt ook een filmpje van de overtreding gemaakt, zodat de situatie goed beoordeeld kan worden. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat met boa-status zal de beelden bekijken. Als er een overtreding wordt gezien, dan krijgt de bestuurder een proces-verbaal.

De proef loopt tot 1 juli. Na de zomer besluiten Rijkswaterstaat en het OM of ze deze vorm van handhaving vaker in gaan zetten.

Weginspecteurs krijgen nu zelf een bonnenboekje:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een rood kruis boven een lege weg, is er wel iets aan de hand?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van