Rahiied A.

'Verdachte insulinemoorden moet zeker tbs met dwangverpleging krijgen'

20 mei 2019 12:44 Aangepast: 20 mei 2019 13:05
Zwarte schermen op een begraafplaats. Onderzoekers graven een lichaam op voor het onderzoek naar de insulinemoorden. Beeld © ANP

De 22-jarige Rahiied A. die verdacht wordt van de insulinemoorden, moet - naast een mogelijke celstraf - tbs met dwangverpleging krijgen. Dat zeggen gedragsdeskundigen volgens het Openbaar Ministerie (OM).

Vandaag is de pro forma-zitting in de zaak. Volgens de deskundigen hoeft de verdachte niet eerst de cel in. Wel zouden er voorwaarden moeten zitten aan de tbs. Het OM legt dat naast zich neer en wil dat A. wél eerst een gevangenisstraf uitzit en dan pas aan de terbeschikkingstelling begint.

Vier mensen overleden

De man werkte als verpleger in instellingen in Puttershoek, Ridderkerk en Rotterdam. Het OM verdenkt A. ervan dat hij elf patiënten insuline heeft toegediend, van wie er vier om het leven kwamen. 

Eind 2017 ontving de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meldingen van incidenten waarbij vermoedelijk door een zorgverlener, zonder medische noodzaak, moedwillig insuline was toegediend aan patiënten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleger vervolgd voor vier 'insulinemoorden', hij kon ongehinderd zijn gang gaan

De advocaten van de 22-jarige A. willen dat hun cliënt volgens het jeugdstrafrecht vervolgd wordt. Vanaf 18 jaar wordt het strafrecht voor volwassenen toegepast, maar rechters kunnen er tot iemands 23ste zelf voor kiezen om toch voor het jeugdstrafrecht te gaan. Daarbij wordt gelet op de geestelijke ontwikkeling van een verdachte en de kans dat die persoon opnieuw in de fout gaat. In het strafrecht voor volwassenen zijn de straffen doorgaans zwaarder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore