Ga naar de inhoud
Petitie gestart

Rode Kruis en artsengroep willen EHBO op middelbare scholen

Leerling van een middelbare school reanimeert een pop. Ter illustratie. Beeld © ANP

Leerlingen op middelbare scholen moeten EHBO-onderwijs krijgen. Het Rode Kruis en de artsengroep Schok & Pomp zijn daarvoor een petitie gestart.

"In een noodsituatie zijn de eerste minuten bepalend", vertelt arts Bernard Leenstra van Schok & Pomp aan RTL Nieuws. "Een ambulance is er dan nog niet, dus je bent aangewezen op de mensen om je heen." En dat terwijl maar 17 procent van de Nederlanders een EHBO-certificaat heeft.

Het idee is dat jongeren door EHBO-onderwijs nuttige kennis opdoen, waar ze de rest van hun leven iets aan hebben én dat ze anderen beter kunnen helpen.

Erik
Lees ook:
Erik verleende eerste hulp tijdens de aanslag op Koninginnedag 2009

Noodsituaties

"Helaas horen we regelmatig verhalen van kinderen die vertellen dat hun ouders onwel werden." Volgens Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, weten jongeren dan niet wat ze moeten doen. "Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan."

Ze vervolgt: "Door dit soort lessen op school te organiseren zorg je ervoor dat uiteindelijk de hele Nederlandse samenleving beter voorbereid is op noodsituaties."

Vanaf 12 jaar

Volgens Leenstra adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie dat jongeren pas vanaf 12 jaar leren reanimeren. Dus de keuze voor middelbare scholen past daar perfect in. "Je hebt dan pas kracht om een goede reanimatie uit te voeren", vertelt hij.

Daar komt nog eens bij dat zo'n EHBO-cursus volgens Leenstra een boost geeft aan het zelfvertrouwen van kinderen. "En die kennis geven ze bovendien door aan hun ouders."

EHBO-quiz:
Lees ook:
EHBO-quiz: weet jij wat je moet doen in deze noodsituaties?

Ouders en leerlingen enthousiast

Jongeren zien zelf ook wel wat in een dergelijk lespakket: 91 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud vindt dat alle leerlingen op de middelbare school les moeten krijgen over EHBO. Onder ouders ligt dat nóg hoger: van hen vindt 93 procent het een goed idee.

Het Rode Kruis en Schok & Pomp hopen op minstens 40.000 handtekeningen voor de petitie. Met dat aantal komt het burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer.

"Baby EHBO voor iedereen"

02:48
Volgens kinderartsen weten ouders vaak niet wat ze moeten als er iets met hun jonge kind aan de hand is.