Ga naar de inhoud
Wolvenpaar gesignaleerd

Mogelijk wilde wolvenwelpjes op de Veluwe

Wolf (archieffoto) Beeld © AFP/Swen Pförtner

Op de Veluwe loopt een wild wolvenpaar rond. Een foto van de twee dieren werd eind april genomen door een zogenoemde cameraval en gisteren bekendgemaakt door de Zoogdiervereniging en Wolven in Nederland. Mogelijk hebben ze zelfs jongen.

Onderzoek van keutels had al aangetoond dat begin dit jaar twee wolvinnen gezelschap hadden gekregen van een mannelijke soortgenoot. Maar het was onduidelijk of hij was gebleven. De afbeelding geeft uitsluitsel, aldus deskundigen. Uiterlijke kenmerken tonen aan dat de wolvin voorop loopt, gevolgd door de reu.

Er is speculatie dat de dieren eind januari of begin februari hebben gepaard. Die is gebaseerd op bloed dat gevonden is dat wolvinnen verliezen als ze geslachtsrijp en ontvankelijk zijn. Als er gepaard is, dan is het mogelijk dat er rond eind maart of begin april al welpen geboren zijn. Wolvinnen werpen vaak vier of vijf kleintjes. Het nieuwe gezin zou het begin zijn van een roedel.

Beschermd dier

De wolf boezemt vaak angst in en veehouders zijn bang dat een wolf hun schapen opeet. Maar uit haar keutels blijkt dat de wolvin genoeg heeft aan wild uit de bossen, stelde Wolven in Nederland eerder dit jaar. Volgens de organisatie is op de Noord-Veluwe, waar de wolvin rondloopt, nog niet één schaap aangevallen. Desondanks ging Provincie Gelderland eind maart praten met betrokken veehouders, natuurbeheerders en gemeenten.

Gelderland zal de komende drie jaar alle schade door wolven geheel vergoeden. Dat geldt voor zowel hobbydierhouders als professionele dierhouders. De provincie wil ook meebetalen aan wolvenwerende maatregelen zoals hekken en speciale waakhonden. "De wolf is een beschermd dier. Het is de taak van de provincie om voor deze diersoort op te komen'', zei de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth afgelopen februari.

Een
Lees ook:
Een wolf voor je neus: wegrennen of stokstijf stil blijven staan?

Kunnen we veilig het bos in met wolven? 'Alle dieren kunnen gevaarlijk zijn'

04:04
Nu de wolf terug is in Nederland, kunnen we dan nog veilig het bos in? Wolven blijven keurig op afstand zei gedragsbioloog Jan van Hooff in RTL Late Night afgelopen februari. Maar, zegt hij, "Alle dieren kunnen gevaarlijk zijn."