Winnaar Songfestival

Duncan Laurence terug in Nederland: 'Ik zou het niet nog een keer willen doen'

19 mei 2019 18:58 Aangepast: 19 mei 2019 20:02
Duncan Laurence tijdens de persconferentie. Beeld © ANP

Duncan Laurence is terug in Nederland. De Nederlandse winnaar van het Songfestival landde vanmiddag op Schiphol, waar hij werd opgewacht door honderden fans. "Ik denk dat het morgen pas zal bezinken."

"Ik heb niet zoveel geslapen", vertelt Laurence tijdens de persconferentie op Schiphol. "Nadat ik gisteravond laat de award had gekregen, moesten we door naar het perscentrum. Het is een uurtje of 5 als je terug bent in het hotel. Toen was ik nog aan het stuiteren van de adrenaline."

Misselijk

Tijdens de puntentelling werd hij bijna misselijk en flitsten alle momenten in aanloop naar Tel Aviv door zijn hoofd. "Die ochtend dat ik door Ilse (DeLange, red.) gebeld werd, het moment dat ik het nummer schreef... Dat flitst door je hoofd en tegelijkertijd is de puntenindeling bezig."

Wanneer hij zichzelf en John, de Zweedse kandidaat, naast elkaar in beeld ziet tijdens de puntentelling, begrijpt hij dat het tussen hen twee gaat. "Dat moment ga ik nooit meer vergeten. Ze weten de spanning wel goed op te voeren en alles zo langzaam mogelijk te zeggen. Ik dacht: kom op! Ik was niet meer te houden."

Duncan bij aankomst op Schiphol. Duncan bij aankomst op Schiphol.

Premier

Na zijn overwinning werd Laurence gebeld door premier Mark Rutte. "Ik kreeg de telefoon van mijn manager, die zei: 'Ik heb Mark Rutte aan de lijn'. Ik hoorde: 'Hallo Duncan, je spreekt met Mark.' De verbinding was alleen niet goed. Dus ik zei: 'Ik denk dat je hele leuke dingen zegt, maar ik hoor je niet dus ik bel je later terug. Oké?'", vertelt Laurence lachend. "Het was een eer dat hij belde."

De tweet van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vond hij ook bijzonder. "Het feit dat je door hun hoofd gaat... Ik zie ze elk jaar op tv, nu is dat andersom. Dat is heel erg gek."

Of hij nog een keer zou willen deelnemen? "Nee, ik zou het niet nog een keer willen doen. Één keer is genoeg", zegt hij stellig.

Europese tour

In de toekomst zou hij wel willen meedenken over volgende Songfestival-acts en jong talent willen helpen. "Als je eigen carrière goed loopt en je hebt je dromen, je mijlpalen laten verwezenlijken, dan zou ik jong talent wel willen helpen. Het is nu eerst tijd voor mijn eigen carrière en wie weet keer ik terug met iemand die ik voor mocht dragen."

Maar voor nu ligt de focus op zijn aankomende tour door Nederland en Europa. "En slapen is op korte termijn ook een plan", vertelt hij lachend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore