Ga naar de inhoud
Megaklus

Premier Rutte: geen extra geld voor organisatie songfestival

Premier Mark Rutte Beeld © ANP

Premier Rutte is vooralsnog niet van plan om belastinggeld te gaan steken in de organisatie van het Eurovisiesongfestival. Nederland mag het mega-evenement volgend jaar organiseren. "Laten we eerst even kijken of het uit de budgetten kan. Ik heb de indruk als ik zo hier en daar de salarissen zie, dat er nog wel wat ruimte is", aldus de premier.

Premier Rutte was vannacht nog wakker toen Duncan Laurence even na enen te horen kreeg dat hij het Eurovisiesongfestival had gewonnen. "Ik had me eigenlijk voorgenomen om na zijn optreden naar bed te gaan en dan om 01:00 uur het wekkertje te zetten", zei Rutte bij WNL op Zondag. "Maar dan begint die puntentelling en dat is zo spannend. Dus ik ben blijven hangen."

Gefeliciteerd

De premier heeft Duncan Laurence zelfs al even aan de telefoon gehad. "Ik heb hem nog geen minuutje aan de lijn gehad. Heel Nederland is heel erg trots. Dit is waanzinnig."

Honderden fans op Schiphol voor Duncan Laurence: 'Alsof we het WK hebben gewonnen'

01:23
Een warm onthaal voor Duncan Laurence op Schiphol. Een paar honderd fans hebben de kersverse winnaar opgewacht.

Megaklus

De NPO, AVROTROS en de NOS zullen samengaan werken om volgend jaar dit populaire evenement te gaan organiseren. Een megaklus, die de organisatie naar verwachting zo'n 30 miljoen gaat kosten. Al deden de Zweden het voor 15 miljoen.

Steden
Lees ook:
Steden staan te dringen om songfestival te hosten

Cadeautjes

Premier Rutte: "Het cadeautje is dat we hebben gewonnen en het andere cadeautje is nu dat de publieke omroep het gaat organiseren." Over de kosten, zei hij: "Laten we eerst maar eens kijken of het uit de budgetten kan. Ik heb de indruk als ik zo hier en daar de salarissen zie, dat er nog wel wat ruimte is."

Waar het festival gehouden wordt is nog onduidelijk. Rutte zei dat hij vannacht de eerste sms'es van burgemeesters die het in hun gemeente willen, al heeft gekregen. "Wel goed hoor, van die burgemeesters."

Duncan na winst songfestival: 'Ik laat mijn trofee nooit meer alleen'

00:55