'Hello Arnhem, this is...'

Steden staan te dringen om songfestival te hosten

19 mei 2019 08:09 Aangepast: 20 mei 2019 12:32
Beeld © ANP

Wordt het straks: 'Hello Amsterdam' of 'Hello Arnhem, this is North-Macedonia'? Nederlandse steden staan al te dringen om volgend jaar het Eurovisiesongfestival te huisvesten. Naast Amsterdam willen ook Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Arnhem en Zwolle het evenement onderdak bieden.

Premier Rutte zei vannacht al de eerste sms-jes binnen te hebben gekregen van burgemeesters die het wel zien zitten.

Rotterdam schuift Ahoy naar voren als locatie. Maastricht speelt zijn troefkaart van 'meest Europese stad van Nederland' en Arnhem stelt dat het GelreDome de een van de weinige geschikte locaties is, die in die periode beschikbaar is. Den Haag organiseerde het songfestival al twee keer eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historisch Eurovisiesongfestival: de hoogtepunten op een rij

Amsterdam wel bekend genoeg

En ook al ligt een songfestival in hoofdstad Amsterdam wel heel erg voor de hand, andere steden krijgen wel degelijk steun. Onder meer van NBTC Holland Marketing, dat stelt dat Amsterdam wel bekend genoeg is.

Volgens directeur Jos Vrancken is er nu een uitgelezen kans om ook andere steden te promoten. "In eerdere gastlanden is gebleken dat het songfestival een enorm effect heeft op het bezoek en imago van een land. Op die manier laat Nederland wereldwijd zien dat we meer te bieden hebben dan de traditionele iconen en plekken." 

Duncan na winst songfestival: 'Ik laat mijn trofee nooit meer alleen'

Voor het eerst in 44 jaar mocht weer een Nederlander als winnaar de persconferentie houden.

Miljoenen

Op grond waarvan er uiteindelijk besloten wordt, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt aan de steden een financiële bijdrage gevraagd. Eerder berekende RTL Z al dat de rekening die bij AvroTros komt te liggen torenhoog zal zijn: tussen de 10 en 20 miljoen euro.

Vandaag werd duidelijk dat ook NPO en NOS mee gaan organiseren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore