Optreden was perfect

Duncan doet het! Nederland wint voor het eerst sinds 1975 het Eurovisiesongfestival

19 mei 2019 00:53 Aangepast: 19 mei 2019 09:03

Het is gelukt! Duncan Laurence wint voor Nederland het Eurovisiesongfestival! Een geweldige prestatie, want 'we' wonnen voor het laatst in 1975. 44 jaar na 'Ding-a-dong' valt eindelijk weer wat te vieren, dankzij een - opnieuw - subliem optreden van Duncan.

Duncan was de hele week al topfavoriet. Tijdens de finale liet hij opnieuw zien waarom. Op het optreden van de in Hellevoetsluis geboren singersong-writer was opnieuw weinig aan te merken. Het 25-jarige zangtalent vertolkte het lied 'Arcade' vlekkeloos in Tel Aviv.

Ook commentatoren Jan Smit en Cornald Maas waren vol lof over het optreden. De zanger was als twaalfde aan de beurt. "Magistraal gezongen. Twelve points voor Nederland", zei Smit. Hij vond het optreden van Duncan 'veel beter' dan donderdag in de halve finale, toen de zanger nog onzeker begon.

And te winner is....

Bekijk de euforische reactie van Duncan Laurence als hij hoort dat hij gewonnen heeft.

Grootste concurrenten

Volgens de bookmakers waren Duncan's grootste concurrenten Australië, Zweden en Zwitserland.

Duncan kreeg 231 jurypunten en 261 punten via televoting, waarmee hij concurrent John Lundvik uit Zweden versloeg.

Duncan liet vooraf overigens weten nauwelijks zenuwachtig te zijn. Van spanning was bij de 25-jarige zanger Duncan Laurence tijdens het optreden op het Eurovisiesongfestival weinig te merken.

Maar tijdens het wachten op de uitslag hield hij het niet meer. "Het was zó spannend", reageerde hij direct na afloop. "Ik stond helemaal te shaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als Duncan het Songfestival wint, moet AvroTros grof betalen

Duncan is de eerste Nederlandse zanger die het Eurovisiesongfestival wint. Vier zangeressen gingen hem voor. Corry Brokken was in 1957 de eerste Nederlandse die de songfestivaltrofee in de wacht sleepte. Zij won de tweede editie van het liedjesfestijn, waaraan destijds slechts tien landen deelnamen.

Twee jaar later was het weer raak. Toen won het lied 'n Beetje van Teddy Scholten, met 21 punten. Lenny Kuhr had in 1969 succes met De troubadour, maar moest die winst wel delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Teach-In

De laatste keer was dus in 1975. De zangeres van Teach-In, Getty Kaspers, vindt het geen probleem dat ze is onttroond. "Dan ga ik van koningin terug naar prinses", zei ze eerder tegen BuzzE.

Zo nam Duncan de trofee in ontvangst

De overwinning van Duncan Laurence betekent overigens dat het aan Nederland de eer is om volgend jaar het songfestival te organiseren.

Peperdure rekening

En dat betekent nogal wat, vooral voor de AvroTros, die de competitie jaarlijks uitzendt. Die moet het grootste deel van de peperdure rekening gaan ophoesten.

Er moet dan een ongekend grote televisieshow uit de grond worden gestampt, waar zo'n 200 miljoen mensen naar zullen kijken. Dat is niet alleen een gigantische, maar ook een zeer kostbare operatie.

48 miljoen euro

Hoeveel een land precies kwijt is, verschilt. Denemarken gaf in 2014 32 miljoen euro uit, Azerbeidzjan smeet er in 2012 48 miljoen tegenaan. Het kan ook goedkoper. Zweden was in 2013 voor 15 miljoen euro klaar. Dat rekenden onderzoekers van de Royal Bank of Scotland uit.

Duncan Laurence bedankt het publiek na afloop. Duncan Laurence bedankt het publiek na afloop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`