Ga naar de inhoud
Vlees noch vis

Gemeente Amsterdam wordt vegetarisch

De jaarlijkse (vegetarische) barbecue voor Tweede Kamerleden op het Binnenhof in Den Haag. Beeld © ANP

Evenementen van de gemeente Amsterdam worden vegetarisch. Mensen die toch per se vlees of vis willen eten op recepties, borrels en vergaderlunches van de gemeente, moeten dat voortaan van tevoren aangeven, meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

De vegetarische catering is een wens van het huidige college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad moet formeel nog een akkoord geven, maar waarschijnlijk levert dat geen problemen op.

Lager risico op hart- en vaatziekten

De Amsterdamse Partij voor de Dieren nam het initiatief tot vegetarische catering. "Uit onderzoek is gebleken dat vlees en zuivelproducten een grotere impact op het milieu. Een [ander] onderzoek onderschrijft het positieve effect op het terugdringen van broeikasgassen. Tevens kan er gezondheidswinst worden behaald, bijvoorbeeld een lager risico op hart- en vaatziekten", schrijft de partij.

In 2020 wordt de Amsterdamse catering opnieuw aanbesteed. In dat contract zal de norm voor vegetarisch eten en drinken worden opgenomen, meldt AT5.

We
Lees ook:
We praten wel over minder vlees eten, maar we doen het niet: dit is waarom

Amsterdam is de eerste gemeente die hiertoe besluit. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ging onze hoofdstad voor. Het ministerie van Ingrid van Engelshoven besloot in november om de standaard te veranderen. Ook daar moeten voortaan juist vleeseters hun voorkeur opgeven.

'Vooral mannen moeten minder vlees gaan eten'

00:48
Volgens het Voedingscentrum zijn er genoeg alternatieven voor een biefstukje.