Na fouten rond Michael P.

Gevangenissen strenger voor moordenaars en verkrachters

18 mei 2019 14:01 Aangepast: 18 mei 2019 17:43
De gevangenis in Zwolle (archieffoto). Beeld © ANP

Gevangenissen hebben de verlofregels voor gedetineerden die zijn veroordeeld voor zware misdrijven als moord en verkrachting aangescherpt.

Ze hebben daartoe opdracht gekregen als gevolg van de harde conclusies in de onderzoeksrapporten over de fouten die zijn gemaakt in de zaak rond Michael P.. Hij verkrachtte en vermoordde tijdens zijn verlof in september 2017 Anne Faber.

Strenger

Gevangenissen zijn sindsdien strenger voor daders van ernstige zogeheten levens-, zeden- en geweldsdelicten, die net als P. het laatste deel van hun straf met meer vrijheden in een forensische kliniek zouden doorbrengen. Dat blijkt uit een brief van Justitie waarop De Stentor als eerste de hand legde.

Dergelijke gedetineerden krijgen minder gemakkelijk en soms pas later verlof. Enkelen die al waren overgeplaatst naar een kliniek, zitten nu weer in de gevangenis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Privacybescherming: dit is waarom Michael P. zo veel vrijheden kreeg

Fouten rond Michael P.

 Er is fout op fout gestapeld bij de behandeling van Michael P.. Doordat de informatie niet werd gedeeld door de inrichting in Vught met de kliniek in Den Dolder, kreeg P. een behandeling in de kliniek die niet was gebaseerd op zijn verleden met zedenzaken, maar slechts voor agressie en middelengebruik. En dat terwijl P. twee minderjarige meisjes had verkracht onder bedreiging van een pistool.

Michael P. kreeg bij de kliniek snel veel vrijheden. Drie maanden na zijn overplaatsing in januari 2017 had hij al voldoende vrijheden om in de omgeving rond te reizen. Eind september 2017 verkrachtte en vermoordde hij Anne Faber, die een stukje was gaan fietsen.

Tbs: zo werkt het

Hoe vaak gebeurt het, wat betekent het, en hoe werkt tbs?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`