Veilige doortocht

'Nederland en Irak in gesprek over terughalen IS-vrouwen'

18 mei 2019 06:45 Aangepast: 18 mei 2019 07:54
Een moeder met kind in een van de kampen (archieffoto) Beeld © AFP

Nederland en Irak praten over een veilige doorgang voor tien Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen, die vastzitten in Syrische kampen. Dat meldt het AD.

Volgens de krant lijkt het erop dat ze veilig het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil kunnen bereiken. 

Arrestatiebevelen

Momenteel zitten ze in Noordoost-Syrië, waar de Koerden de dienst uitmaken. Tegen hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, dus daarom verlaten ze de kampen niet. 

Nederland wil afspraken met Irak maken om te voorkomen dat ze worden vervolgd. Wie wordt berecht, hangt de doodstraf boven het hoofd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoessein wil kabinet overhalen: 'Haal kinderen Syriëgangers terug'

Naar de grens

Een rechter besloot vorig jaar al dat de overheid zich moet inzetten voor de terugkeer van de vrouwen en kinderen. Nederland moet ervoor zorgen dat de Syriëgangers naar Irak worden gebracht.

Daar kunnen ze worden overhandigd aan de Iraakse Koerden, die de mensen vervolgens naar het Nederlandse consulaat kunnen brengen. De Koerden hebben in het verleden vaker aangegeven bereid te zijn de Nederlandse vrouwen en kinderen naar de grens te vervoeren. 

De vrije doortocht is controversieel: er is al lange tijd veel discussie of Europese landen de gevangen IS-strijders en hun vrouwen en kinderen moeten terughalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN-topvrouw aan Nederland: 'Toon IS-kinderen genade'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore