Ga naar de inhoud
Ziek door medicijnen

'Ik voelde me echt een junkie, zoals je op tv ziet'

Mark Beeld © EIGEN FOTO

Oxycodon lijkt zijn laatste redmiddel. Mark van Rooij heeft last van chronische pijnklachten en dit medicijn helpt. Maar al snel heeft hij een nieuw probleem: Mark raakt verslaafd. "Alsof ik een soort heroïne gebruikte."

Als Mark te lang wacht met het nemen van het volgende pilletje reageert zijn lichaam daar meteen op met afkickverschijnselen. Mark is nog wel gewaarschuwd door zijn huisarts voor verslavingsgevaar, maar hij verwacht niet dat het zo uit de hand kan lopen.

Junkie

Zelf stoppen lukt niet meer: "Dat was ontzettend moeilijk. Ik voelde me echt een junkie zoals je op tv ziet. Stilzitten lukte niet. Je bent zo rusteloos, kunt niet slapen en hebt een hoge hartslag. Dat was heel heftig."

Via zijn huisarts komt Mark bij een verslavingsarts van Iriszorg terecht. Het afkicken lukt, maar de pijn is nu terug. Zijn verslavingsarts geeft hem daarom een alternatief middel, buprenorfine, om af te bouwen. Mark pakt nu langzaam zijn leven weer op met vrijwilligerswerk.

"Mijn kind mocht me zo niet zien"

Ook de 40-jarige Wilko raakt verslaafd aan het middel. Al een hele tijd heeft hij last van zijn nek als zijn arts hem een nieuwe pijnstiller voorschrijft, oxycodon.

Wilko begint met een lage dosis maar omdat de pijn steeds terugkomt krijgt hij een steeds hogere dosis mee naar huis. "Ik begon met 20 milligram per dag en eindigde met 500 milligram. Dat is echt heel veel. En dat heb ik allemaal gewoon bij de apotheek opgehaald."

Afkickklinieken
Lees ook:
Afkickklinieken zien stijging oxycodonverslaafden: tientallen per maand

Het oxycodongebruik heeft steeds meer invloed op het leven van Wilko. In zijn haast om bij de apotheek weer een nieuwe voorraad oxycodon te halen veroorzaakt hij een ongeluk.

Wilko vertelt: "Ik wist op een gegeven moment dat het zo niet meer ging. Ik wilde afkicken, maar in mijn eentje lukte dat niet. Ik lag doodziek op de bank, maar ik wilde niet dat mijn kind van zes dat zou zien."

Vijf weken afkicken

Uiteindelijk belandt Wilko vijf weken in een afkickkliniek van Novadic Kentron. Het afbouwen van de oxycodon gaat erg langzaam, maar sinds half februari is hij weer uit de kliniek.

De pijn in zijn nek is nog niet helemaal weg, dus samen met zijn arts zoekt Wilko nu naar een andere oplossing: "Alles is prima, als het maar geen oxycodon is. Dat wil ik nooit meer."

Wilko wilde voor dit artikel niet op de foto.

Weer verslaafd

Na een ernstig scooterongeluk krijgt Timo op 30-jarige leeftijd een nieuwe heup. Het ziekenhuis wil hem na de operatie oxycodon geven, maar Timo wil dit eigenlijk niet. Hij is eerder verslaafd geweest aan drank en drugs en weet dat het gevaarlijk voor hem is om zo'n sterke pijnstiller te gebruiken. Maar omdat alternatieven niet blijken te werken, krijgt hij toch oxycodon.

Zweten, maar ijskoud

Ze besluiten hem maar een paar dagen oxycodon te geven, maar door zware complicaties na de operatie moet hij het een paar weken blijven slikken. Wat Timo vreesde gebeurt: "Ik merkte al heel snel dat ik lichamelijk afhankelijk was geworden. Ik herkende het van mijn eerdere verslavingen. Als ik een pilletje oversloeg begon ik meteen te zweten en had ik het ijskoud."

Voor de pijn in zijn heup heeft Timo de oxycodon op dat moment eigenlijk niet meer nodig. Ook Timo probeert eerst zelf af te kicken, maar dat lukt hem niet. Hij zoekt hulp. Timo: "Ik ben doodziek geweest, maar het is me gelukt. Ik ben er helemaal vanaf." Timo wil zijn werk als personal trainer en coach binnenkort weer gaan oppakken.