Demonstranten

Buddy voor mensen die niet alleen naar abortuskliniek willen

17 mei 2019 20:44 Aangepast: 22 mei 2019 20:44
Waarschuwingsbord bij een abortuskliniek in Utrecht. Beeld © ANP

De Bovengrondse en het Humanistisch Verbond gaan mensen helpen die niet alleen naar een abortuskliniek willen. Voor de deur staan vaak demonstranten die mensen die naar binnen gaan, uitschelden. De twee organisaties hebben een buddysysteem in het leven geroepen.

Mensen die willen helpen kunnen zich via een online formulier aanmelden. "We hadden 50 aanmeldingen of zo verwacht", vertelt Eva de Goeij van De Bovengrondse aan RTL Nieuws. Er zijn binnen twee dagen 600 mensen die zich als buddy hebben aangemeld. "Echt gigantisch veel", volgens een hoorbaar verraste De Goeij. "Heel erg tof om te merken dat het zo leeft, maar niet tof dat het nodig is."

Ontzettend kwetsbaar

De Goeij weet waar ze over praat. "Ik heb zelf eind december een abortus ondergaan. Bij de kliniek stonden toen demonstranten die naar me schreeuwden." Het doel van het buddy-systeem is om mensen op een zo veilig en comfortabel mogelijke manier bij een kliniek naar binnen te laten gaan. "Je bent op zo'n moment ontzettend kwetsbaar", vertelt ze.

'Zelfbeschikking onder druk'

De anti-abortusdemonstranten lijken luider te worden, volgens De Goeij. "Zelfbeschikking staat onder druk. Door heel Europa en ook in Nederland zien we dat."

Vanaf wanneer de buddy's ingezet gaan worden, is nog niet helemaal duidelijk. "De aandacht heeft ons overweldigd, maar we zijn druk bezig om alles uit te werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onenigheid tussen coalitiepartijen over abortuskwestie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore