Grensoverschrijdend gedrag

UvA wil sociale veiligheid vergroten na vertrek hoogleraar 'acht voor een nacht'

17 mei 2019 18:23 Aangepast: 17 mei 2019 18:49

Leidinggevenden op de Universiteit van Amsterdam moeten verplicht een training volgen om grensoverschrijdend gedrag op de universiteit aan te pakken. Aanleiding is het tumultueuze vertrek van een hoogleraar arbeidsrecht wegens seksueel ontoelaatbaar gedrag.

Afgelopen week meldde NRC dat hij relaties zou hebben gehad met meerdere collega's en studenten. Ook zou hij pornografische foto's en filmpjes hebben rondgestuurd naar zowel mannelijke als vrouwelijke collega's. Studenten gaven hem de bijnaam 'een acht voor een nacht'. De krant sprak ruim 35 bronnen en bestudeerde talloze documenten, mails en gespreksverslagen.

Onderzoek naar wangedrag

De man nam zelf ontslag bij de universiteit, nadat de UvA maandenlang onderzoek had gedaan naar zijn wangedrag. De hoogleraar ontkent de aantijgingen in NRC. Die noemt hij 'een reeks verzonnen formuleringen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogleraar UvA gaf studenten 'een acht voor een nacht'

Onafhankelijk functioneren

De UvA zegt dat voortaan strenger zal worden nageleefd dat bij een promotie altijd meer dan één hoogleraar betrokken is. Ook heeft de universiteit deze week besloten om een 'ombudspersoon' aan te stellen.

''Deze nieuwe ombudspersoon zal onafhankelijk moeten functioneren en komt dan ook van buiten de organisatie. Daarnaast houdt de universiteit diverse vertrouwenspersonen", zegt een woordvoerster van het college van bestuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`