Politie-onderzoek loopt nog

Slachthuis Drachten weer open na neerslaan NVWA dierenarts

17 mei 2019 16:35 Aangepast: 17 mei 2019 16:36
(archieffoto ter illustratie) Beeld © NVWA

Abattoir Drachten mag vanaf maandag weer dieren slachten. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA weten op vragen van RTL Nieuws. Eind vorige maand sloeg de eigenaar van het slachthuis een dierenarts van de NVWA tegen de grond.

Ze raakte daarbij gewond aan haar hoofd en vluchtte van het terrein af. Daarop trok de NVWA de vergunning in van het slachthuis met als gevolg dat het slachthuis de deuren moest sluiten.

Politie onderzoekt

De politie is nog bezig met het onderzoek naar het geweldsincident. Het Openbaar Ministerie moet uiteindelijk beslissen of Meindert K. uiteindelijk zal worden vervolgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar slachthuis slaat vrouw neer bij inspectie NVWA

De NVWA heeft de eigenaar van het slachthuis laten weten dat ze geweld tegen hun dierenartsen te allen tijde ontoelaatbaar vindt. De eigenaar en de bedrijfsleider hebben de NVWA gegarandeerd dat er niet opnieuw geweld zal worden gebruikt tegen dierenartsen.

Twee toezichthouders in plaats van één

Zo heeft de eigenaar van het slachthuis, Meindert K. toegezegd niet op het bedrijf aanwezig te zijn op het moment dat de inspecteurs van de NVWA hun werk doen. Daarnaast zullen er twee toezichthouders van de NVWA de keuringen uitvoeren in plaats van één dierenarts, wat gebruikelijk is.

Abattoir Drachten kwam de afgelopen jaren al vaker negatief in het nieuws. Vorig jaar zomer kreeg eigenaar Meindert K. een boete van 3000 euro omdat er koeien waren aangevoerd die kreupel en ziek waren. In 2017 had K. voor hetzelfde vergrijp ook al een boete gekregen van 2000 euro.

Misstanden in slachthuizen: 5 gruwelijke voorbeelden

Gillende varkens in gloeiend heet water en dieren die levend gevild worden. RTL Nieuws onderzocht misstanden in Nederlandse slachthuizen. Dit zijn vijf voorbeelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`