Bang voor reacties

Brian durfde niet uit de kast te komen bij zijn team: 'Voetbal en homoseksualiteit gaan slecht samen'

17 mei 2019 15:23 Aangepast: 17 mei 2019 15:25
Brian durfde niet in zijn team uit de kast te komen. Beeld © Privéfoto.

Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag raden voetbalclubs spelers af om uit de kast te komen. Brian, zelf voetballer en homoseksueel, vindt dat slecht. Maar: hij snapt het wel. "Er wordt zo veel met 'flikker' gescholden op het veld."

'Flikker!' 'Vuile homo!' Soms hoorde Brian - hij noemt liever zijn achternaam niet - deze scheldwoorden wel tien, twintig keer per voetbalwedstrijd van zijn hoofdklasseclub in het noorden van het land. "Mijn teamgenoten stonden er niet bij stil dat dat pijn kon doen." 

Sterker nog: ze hadden géén idee dat Brian al sinds zijn veertiende wist dat hij op mannen viel. "Ik heb niet echt wat mensen 'homo-trekjes' noemen, dus ik had het geluk dat ik best heteroseksueel overkwam", vertelt hij. "Want toen ik wist dat ik homo was, wist ik ook: dit mag mijn team niet te weten komen."

Bang

Hij was vooral bang voor de reacties. "Het is een machowereld, en ook best wel traditioneel. Dus ik dacht: ze gaan me niet respecteren, nooit."

Vijf jaar lang bleef Brian 'veilig' in de kast zitten. "Als de jongens het in de kleedkamer dan over 'lekkere vrouwen' hadden, lachte ik een beetje mee of ik bleef stil. Ik had soms wel eens een date met een man, maar dat hield ik dan echt voor me. Ik voelde me niet zo op mijn gemak, dat ik erover durfde te vertellen. En dan deed ik nog niet eens betaald voetbal hè. Ik denk oprecht dat het dáár nog erger is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalclubs willen niet dat homo's uit de kast komen: 'Slecht voor de carrière'

Laf

Op zijn negentiende kwam hij uit de kast. Bij zijn familie, vrienden, maar niet bij zijn team. "Ik ben gestopt met voetbal toen ik bekendmaakte dat ik gay was." Hij zei dat het kwam door zijn rugblessure, wat ook wel zo is. "Maar het was ook de combinatie met mijn geaardheid. Ik zag het gewoon niet zitten om openlijk homoseksueel te zijn en tegelijkertijd te voetballen."

Dat betaaldvoetbalclubs homoseksuele spelers afraden om uit de kast te komen, snapt Brian niet. "Ik vind het laf om te zeggen: 'We houden het zo, houd je maar gedeisd'. Je moet toch jezelf kunnen zijn in een team?"

'Voetbaldingetje'

"Eigenlijk zouden alle voetbalclubs moeten zeggen: 'Het is nu niet zoals we het willen, we steunen homoseksuelen die uit de kast komen voor de volle honderd procent'. Je moet profspelers waarderen om hun voetbaltalent, niet om hun geaardheid." 

Brian denkt dat het 'een voetbaldingetje' is. Toen hij in een rugbyteam zat, kon hij voor zijn gevoel wel helemaal zichzelf zijn. "Je denkt misschien: dat is een heel erge macho-sport, met stoere mannen, maar die sport is heel open. Daar kunnen voetbalclubs nog een voorbeeld aan nemen."

Homoseksualiteit en sport

Wat is dat toch, met sport en dat taboe op homoseksualiteit? Sportsociologe Agnes Elling van het Mulier Instituut promoveerde aan de Universiteit van Tilburg op een onderzoek naar homo-acceptatie in de sport. Vorig jaar vertelde ze hierover aan RTL Nieuws: "Als iemand een succesvolle pass heeft gegeven, dan zeg je niet: goed gedaan, homo! Nee, dat zeg je als iemand zich aanstelt of een fout maakt. In de sport is 'homo' eerder een scheldwoord dan dat het staat voor waardering."

En dat is láng niet alleen in de voetbalwereld zo, stelt de onderzoeker. "Je ziet het overal. Korfbal, honkbal, wielrennen, hockey. In de meeste takken van sport hebben mannen fysieke voordelen ten opzichte van vrouwen – ze zijn groter, sneller en sterker – en presteren beter in absolute zin."

Douchen 

Wat ook vaak voorkomt: dat homoseksualiteit meteen wordt geseksualiseerd. "Vooral ook omdat je doucht met je team."

Gelukkig, zo zegt Elling, is homoseksualiteit wel meer bespreekbaar dan twintig jaar geleden. "Niet iedereen is automatisch homofoob, ook al wordt er binnen een team amper serieus gesproken over homoseksualiteit. Dat beseffen steeds meer sporters. Maar tóch blijft het een dingetje en moet er nog veel gebeuren in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supportersvereniging voor homoseksuele voetbalfans: 'Er is nog veel homofobie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore