Aanslag Amsterdam CS

Twijfel over psychische gesteldheid 'stationsteker' Jawed S.

17 mei 2019 12:28 Aangepast: 17 mei 2019 12:31
Jawed S.

Jawed S., die wordt verdacht van de terreuraanslag op het Centraal Station in Amsterdam, heeft maar beperkt meegewerkt aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) naar zijn geestelijke toestand. Daarom is moeilijk te zeggen of hij ten tijde van de aanslag verminderd toerekeningsvatbaar was.

Er zijn wel aanwijzingen dat S. psychische problemen heeft, meldde het Openbaar Ministerie tijdens een voorbereidende zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Toezegging ingetrokken

S. had eerder aangegeven dat hij wilde meewerken aan het PBC-onderzoek, maar heeft die toezegging na een of twee gesprekken ingetrokken. Waarom hij dat deed, kon zijn advocaat niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dit is Jawed S., de man die naar Nederland kwam 'om Wilders te vermoorden'

S. stak op 31 augustus in een hal van het station twee Amerikaanse toeristen neer. De politie schakelde hem uit door hem met twee kogels neer te schieten. Een van de slachtoffers zit in een rolstoel. Hij kan niet werken en krijgt volgens zijn advocaat ook niet betaald. Aan de schadeclaim wordt nog gewerkt.

Camerabeelden opgevraagd

S., die vandaag 20 jaar is geworden, was niet bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat vroeg de rechtbank opnieuw om camerabeelden die zouden zijn gemaakt in de vijf minuten voordat S. werd neergeschoten door de politie. S. meent dat het niet nodig was om hem neer te schieten. Het is niet bekend of deze opnames er nog zijn.

S. heeft verklaard dat hij vanuit zijn verblijfplaats in Duitsland naar Nederland was gereisd om de profeet Mohammed te verdedigen. PVV-leider Geert Wilders had de profeet volgens hem beledigd met het uitschrijven van een cartoonwedstrijd.

Op een eerdere zitting had hij zijn dreigement herhaald dat hij met Wilders wilde afrekenen.

Advocaat Jawed S.: 'Het was een heel simpele actie'

Jawed S., de terrorist die twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal, dacht dat hij zijn daad niet zou overleven. Hij liet in Duitsland een testament achter, vertelt zijn advocaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore