Doorbraak

Miljoenenschikking Nederland en Rusland over enteren Greenpeace-schip Arctic Sunrise

17 mei 2019 14:27 Aangepast: 17 mei 2019 15:06
Het schip de Arctic Sunrise. Beeld © EPA

Nederland en Rusland hebben een schikking getroffen vanwege het enteren van Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en het arresteren van 30 activisten in 2013. Dat hebben minister Blok (Buitenlandse Zaken) en zijn Russische collega Lavrov afgesproken. Greenpeace ontvangt 2,7 miljoen euro van Rusland, meldt de organisatie.

Verder wordt geld vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek in het Russische noordpoolgebied. Het gaat om een bedrag van 300.000 euro, aldus de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), die het geld gaat besteden. Rusland betaalt ook dat bedrag.

Rusland erkent geen aansprakelijkheid, maar heeft dus wel een schikking getroffen.

Demonstreren op zee

De ministers Blok en Lavrov hebben de schikking en een gezamenlijke verklaring vandaag definitief bezegeld in de Finse hoofdstad Helsinki. In deze verklaring erkent Rusland dat op zee gedemonstreerd mag worden en dat boten niet zonder aanleiding mogen worden geënterd en de opvarenden niet zonder aanleiding gearresteerd mogen worden.

De Arctic Sunrise werd wereldberoemd toen het schip, dat onder Nederlandse vlag voer, in september 2013 werd geënterd. Dat gebeurde na een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Twee Nederlanders

Er werden 30 opvarenden gearresteerd. Onder hen twee Nederlanders: campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels.

In Rusland werden de betogers aangeklaagd voor piraterij, waar vijftien jaar celstraf op staat. De verdachten kregen uiteindelijk amnestie. Het schip werd nog tot augustus 2014 vastgehouden.

Blij met de schikking

Faiza Oulahsen zat maanden vast in Rusland en is blij met de schikking. "We zijn blij dat de Nederlandse regering zich is blijven inzetten voor deze kwestie. Vreedzaam actievoeren is een groot recht in een democratie", zegt Oulahsen in een eerste reactie.

"Hoewel Greenpeace zelf geen partij is bij deze schikking, zijn we verheugd dat de Russische autoriteiten hiermee de essentie van de uitspraak van het tribunaal onderschrijven."

Fons Lambie: Schikking geeft aan dat er met Rusland te praten valt

"Dit is een zeer opvallende stap van Rusland", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "In Den Haag is men tevreden over het resultaat. Het geeft aan dat de Russen bereid zijn om te praten en uiteindelijk toch tot een schikking te komen. Uiteraard denk je meteen aan MH17: ook daar heeft Nederland Rusland aansprakelijk gesteld en worden nu gesprekken gevoerd. Het betekent nog niets voor de MH17-zaak, maar geeft wel aan dat met Moskou te praten valt over een soort van schadevergoeding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland veroordeeld voor enteren Arctic Sunrise

Aangeklaagd bij zeerechttribunaal

Nederland ondernam juridische stappen tegen Rusland. Rusland werd aangeklaagd bij het Internationaal Zeerechttribunaal en vervolgens begon Nederland een zaak bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.

Volgens het Hof heeft Rusland onrechtmatig gehandeld en moet Rusland een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro betalen. Rusland erkent de bevoegdheid van het Hof niet in de zaak en heeft niet deelgenomen aan de juridische procedures. Rusland heeft dat bedrag ook niet betaald.

De afgelopen jaren voerde Nederland en Rusland in het geheim gesprekken. Het resultaat is nu dus de verklaring tussen beide landen en de financiële schikking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De zaak-Arctic Sunrise: van boorplatform tot Zeerechttribunaal

Correspondent Martijn Smiers: Rusland presenteert zich als land waar me te praten valt

"Rusland erkent geen schuld, maar dat ze toch geld betalen, gebeurt wel vaker," zegt Rusland-correspondent Martijn Smiers. "Ook Pussy Riot en oppositieleider Aleksej Navalny wonnen internationale rechtszaken tegen de Russische staat en zij kregen de schadevergoeding die de rechter ze toewees."

Waarom Rusland betaalt, is niet helemaal duidelijk. Smiers ziet twee mogelijke verklaringen: "Wellicht is Moskou bang dat Nederland uiteindelijk beslag gaat leggen op allerlei Russische zaken wanneer Rusland niet met geld over de brug komt. En mogelijk wil Rusland zich zo presenteren als een land waarmee wel degelijk te praten valt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore