Ga naar de inhoud
Populariteit neemt toe

Arnhem wil einde aan ayahuasca-ceremonies: 'Te gevaarlijk'

Ayahuasca-ceremonie in Colombia Beeld © AFP

Als het aan burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ligt, komt er een eind aan ayahuasca-ceremonies in zijn stad. Hij vindt ze te gevaarlijk.

Marcouch is in gesprek met het Openbaar Ministerie om te onderzoeken of de ceremonies, die worden georganiseerd door Beyond-illusion, kunnen worden verboden.

Tripmiddel

Ayahuasca is een thee met de werkzame stof DMT (dimethyltryptamine). DMT is een tripmiddel en wordt beschouwd als harddrug. Het valt onder de Opiumwet. Maar de populariteit van de theeceremonie neemt toe volgens verslavingsexpert Jellinek.

"Mensen gaan urenlang heftig hallucineren. Gebruikers kunnen hun oordeelsvermogen verliezen en achteraf nog langere tijd anders of trager reageren. Er kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan'', meent Marcouch.

Ayahuascatrip
Lees meer
Ayahuascatrip leidt tot zelfmoord: 'Mijn zoon dacht dat hij door aliens bestuurd werd'

Reactie Beyond-illusion:

Beyond-illusion-eigenares Caroline Spekle heeft op haar website aangegeven 'bezig te zijn'met het verzoek van Marcouch om te stoppen:

'Gemeente Arnhem heeft mij gevraagd om voor nu te stoppen met ayahuasca ceremonies

Ik wil wel even melden dat bij mijn centrum niets is voorgevallen, er is alleen een bericht/tip bij de gemeente binnen gekomen dat ik ayahuasca ceremonies geef en daardoor moeten ze een onderzoek instellen.

Ik ben hier met diverse mensen ondertussen mee bezig en hoop hier snel op terug te kunnen komen.'

Opnieuw
Lees meer
Opnieuw verdachte aangehouden na healingsessie met ayahuasca

Hongaar overleden

In Eersel (Noord-Brabant) is kortgeleden een 31-jarige Hongaar overleden na een theesessie. Daarvoor zijn inmiddels vijf mensen aangehouden.

De organisatie wordt verdacht van dood door schuld.