Strengere regels

Verbod op ruwe borstimplantaten van de baan, 'geen verhoogd risico'

17 mei 2019 08:20 Aangepast: 17 mei 2019 08:24
(Archieffoto) Beeld © iStock

Een verbod op implantaten met een ruw oppervlak is van de baan. Er is onvoldoende bewijs dat er een verband bestaat tussen dit soort implantaten en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Strengere regels

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil wel dat er strengere regels komen voor het gebruik van implantaten bij borstreconstructies en borstvergrotingen. Opereren mag pas als zowel patiënt als arts een overeenkomst heeft getekend over de risico's. Ook komt er meer aandacht voor nazorg.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) besloot tot een tijdelijke stop op het toepassen van de 'ruwe' implantaten nadat Frankrijk het gebruik ervan in april had verboden.

Van de markt gehaald

Het RIVM startte daarop een onderzoek. Daaruit bleek dat bij één specifiek implantaat een verhoogd risico op de zeldzame vorm van lymfeklierkanker aannemelijk was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht

Dit implantaat van het merk Allergan (type Biocell) is eind vorig jaar al van de markt gehaald. Bruins wil de rest niet verbieden omdat hij de 'keuzemogelijkheid' niet wil ontnemen van vrouwen die vanwege borstkanker hun borsten preventief laten verwijderen. 

Kwaliteit van leven

"Voor borstkankerpatiënten, maar ook voor vrouwen met geen of weinig borstvorming en voor transvrouwen zijn de implantaten van grote waarde", zegt Bruins. "De implantaten dragen dus bij aan de kwaliteit van leven. Bovendien is er geen gelijkwaardig alternatief. Alles afwegend ga ik de implantaten daarom niet verbieden.”

Eind dit jaar komt de NVPC met een nieuwe richtlijn rond borstprothesechirurgie, waarin de strengere regels zijn opgenomen. Daarnaast gaat de NVPC de naar schatting ruim 60.000 vrouwen met Allergan-Biocell-implantaten op korte termijn actief benaderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore