Vaker meten

Veel Nederlanders niet bewust van risico op hart- en vaatziekten

17 mei 2019 02:50 Aangepast: 17 mei 2019 07:17
Bloeddrukmeting bij een patiënt. Beeld © ANP

In totaal 1,2 miljoen Nederlanders weten niet dat ze bij een risicogroep voor hart- en vaatziekten horen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.

Volgens de stichting gebruikt een derde van de Nederlanders van tussen de 30 en 70 jaar medicijnen tegen hoge bloeddruk, ofwel hypertensie. Verrassend is dat vier van de tien mensen uit die groep niet weten dat ze met die verhoogde bloeddruk meer risico lopen op hart- en vaatziekten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een halve liter leven: zo werkt een bloeddonatie

"Door op tijd een hoge bloeddruk te herkennen en/of te behandelen kunnen hart- en vaatziekten worden voorkomen", zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting, die mensen vanaf 40 jaar aanraadt om regelmatig de bloeddruk te meten. Ook als ze zich gezond voelen. "Als de helft van de Nederlanders de bloeddruk op een gezond niveau (onder de 140/90 mmHg) weet te brengen en te houden, kan dit in 2030 bijna honderdduizend hart- en vaatpatiënten schelen."

Het zou volgens de Hartstichting jaarlijks 1500 sterfgevallen en 6000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten kunnen schelen als de bloeddruk van de Nederlandse bevolking gemiddeld met 2 mmHg daalt. Wat mensen daarvoor kunnen doen, is bijvoorbeeld de dagelijkse zoutinname met een derde te verminderen.

Gewoon als tandenpoetsen 

"Je bloeddruk meten moet eigenlijk net zo gewoon worden als je tanden poetsen", zegt internist en vasculair geneeskundige dr. Wilco Spiering van het UMC Utrecht in De Telegraaf. "Velen kennen hun gewicht en hun schoenmaat, maar iedereen zou óók moeiteloos het getal van z’n bloeddruk moeten kunnen noemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore