Transvaalbuurt

Koning Willem-Alexander schuift aan bij iftar in buurthuis Den Haag

16 mei 2019 22:46 Aangepast: 17 mei 2019 10:56
Koning Willem-Alexander luistert aandachtig naar de inwoners van de Haagse Transvaalbuurt. Beeld © RTL Nieuws

Hoog bezoek bij de iftar in buurthuis Mandelaplein in Den Haag: koning Willem-Alexander schoof vanavond aan. Samen met de inwoners van de Transvaalbuurt at hij mee met de maaltijd die moslims tijdens de ramadan nuttigen ná zonsondergang.

Tijdens de iftar in Den Haag worden dadels, melk en harira geserveerd. Harira is een soep die vaak gemaakt wordt van kikkererwten, linzen, uien, lamsvlees en tomaten.

De koning praat gezellig mee aan tafel, vraagt de mensen waar ze vandaan komen en hoe ze het hebben. Hij vertelt over Den Haag, en hoe dingen veranderd zijn.

Koning van alle Nederlanders

Bij de koninklijke familie komen jaarlijks ontzettend veel verzoeken binnen voor een bezoek zoals dat vanavond aan het Transvaalkwartier. "De koning kiest zélf uit waar hij heengaat. Met de keuze voor het Haagse stadsdeel waar veel verschillende culturen samenkomen, lijkt hij te willen zeggen: ik ben de koning van alle Nederlanders, dus ook van jullie", vertelt verslaggever Koninklijk Huis Sander Paulus.

Dit moet je weten over de iftar:

  • Binnen de islam zijn er meerdere en verschillende gebruiken rond de maaltijd
  • De maaltijd wordt genuttigd ná zonsondergang
  • Vaak eten mensen dadels en wordt er melk gedronken
  • Soms worden de dadels ook gecombineerd met koffie, op andere plaatsen met thee of een zoete melkachtige drank en soms worden er in plaats van dadels juist olijven of verschillende fruitsoorten gegeten
  • De iftar wordt doorgaans voorafgegaan door het avondgebed
  • De maaltijd neemt soms enkele uren in beslag, omdat je tijdens het vasten en dus met een lege maag, niet al te snel mag eten
  • In veel gevallen komen mensen samen met vrienden en familie voor de iftar
  • Wat er tijdens de iftar wordt gegeten, verschilt natuurlijk ontzettend: van soepen tot gestoofde gerechten met vlees en linzen tot allerlei soort brood, het kan allemaal
  • Vóór zonsopgang wordt er ook gegeten, het ontbijt tijdens de ramadan heet suhoor

Weerbaarheid meisjes

De koning ging tijdens de maaltijd in gesprek met de buurtbewoners. Zij vertelden over de wijk en welke plaats het buurthuis daarin inneemt. Twee jongeren die aanwezig waren, spraken bijvoorbeeld met Willem-Alexander over hun project om de mentale weerbaarheid van meisjes te vergroten.

Buurthuis Mandelaplein organiseert al bijna een halve eeuw allerlei bijeenkomsten, cursussen en lessen. Zo zijn er kooklessen voor jongeren, kun je er taallessen volgen en helpt een coach vrouwen om duurzaam aan sport te doen.

Koning Willem-Alexander in gesprek tijdens de iftar in het Haagse buurthuis Mandelaplein. Koning Willem-Alexander in gesprek tijdens de iftar in het Haagse buurthuis Mandelaplein.

Op verschillende momenten in het jaar staat er een religie of feestdag centraal, zoals bijvoorbeeld Kerstmis en het Hindoestaanse Holi. Met dat soort evenementen willen ze de verbinding in de wijk vergroten en de inwoners dichter bij elkaar brengen. De feestdagen worden in het buurthuis gevierd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore