Ga naar de inhoud
In de volle zon

Ajax gehuldigd voor 100.000 mensen: 'Droom Nouri uitgekomen'

De vader van Abdelhak Nouri met de 34ste kampioensschaal van Ajax. Beeld © ANP

"Wij zijn Ajax, wij zijn de beste", zingen honderdduizend Ajax-fans rond 16:00 op het Museumplein in Amsterdam. In de volle zon vieren ze met hun club het 34e landskampioenschap.

Een paar minuten later zwaaien ze nog even met z’n allen naar Eindhoven: "Always look on the bright side of life!", wordt er gezongen. PSV greep na een verder uitstekend seizoen naast elke prijs, terwijl Ajax de dubbel pakte én de halve finale van de Champions League wist te bereiken. 

Rond Centraal Station leek de stad net na het middaguur meer op een concertzaal dan de entree van de hoofdstad. Tientallen metalen hekken moesten de supporters de goede kant opleiden. Dat ging gelukkig allemaal zonder problemen en iedereen is in opperbeste stemming.

Ajax
Lees ook:
Ajax nu ook officieel kampioen: zo ging de schaal naar Amsterdam

Abdelhak Nouri

De grote afwezige is natuurlijk Abdelhak Nouri. 'Appie' wordt door de spelers en de supporters toegejuicht alsof hij in eentje verantwoordelijk is voor het feest. Tussendoor de optredens die aan de opkomst van het team voorafgaan, gonst het 'Nouri, Nouri, Nouri, Nouri' en later 'We love you Nouri we do, we love Nouri, we do, oh Nouri, we love you!' over het veld.

De vader en broer van Appie zijn op uitnodiging van Ajax ook bij de huldiging aanwezig. Ze krijgen de schaal overhandigd om aan het publiek te tonen. Volgens zijn vader is met de landstitel de droom van zijn zoon uitgekomen.

Museumplein ontploft

De broer van Appie naast hem staat en vader Nouri herhaalt het nog een keer: "Wij zijn Ajax, wij zijn de beste!". Waarna het Museumplein ontploft. Een prachtig eerbetoon voor de speler die door hartritmestoornissen ernstige hersenschade opliep.

Ajax
Lees ook:
Ajax had een groter talent dan De Jong: 'Dan denk ik al snel aan Abdelhak Nouri'

Opperbeste stemming

Er zijn meer dan honderdduizend mensen op de viering afgekomen. Het Museumplein staat vol en iets verderop verzamelen mensen zich bijvoorbeeld bij het Concertgebouw om het feest mee te kunnen vieren. Rond 16:30 riep de gemeente mensen op om nier meer die kant op te komen. 

Ook het dameselftal van Ajax wordt nog in het zonnetje gezet: zij pakten na een zinderde finale de beker. Het past allemaal in het perfecte plaatje waar burgemeester Femke Halsema vooraf op hoopte: een feest zonder wanklanken. "Jullie zijn de hoop voor zoveel jongeren in Amsterdam. Wij zijn trots op jullie", vertelt ze het kampioenselftal. Halsema wordt traditioneel uitgefloten en daarna ook nog bekogeld met bier, maar dat wordt katachtig gevangen door Ajax-directeur en oud-keeper Edwin van der Sar. "Het was één groot feest", volgens RTL Nieuwsverslaggever Eelco Hiltermann.

De Ligt is al schor

De stiekem nog steeds piepjonge aanvoerder Matthijs de Ligt spreekt het publiek met een schorre stem toe: "We hebben Bayern München weggespeeld, Real Madrid weggespeeld en Juventus. Niemand die ons kon stoppen", volgens de 19-jarige Ajacied. "We hebben laten zien waar Ajax voor staat. En dat is aanvallend voetbal!", schreeuwt hij het Museumplein op. "We willen jullie ongelooflijk erg bedanken en we zien jullie weer!"