Gps-trackers

Kat legt 's nachts buitenshuis vele kilometers af

16 mei 2019 11:52 Aangepast: 16 mei 2019 14:25
Een verwilderde kat. Beeld © RTL Nieuws

Als je het kattenluikje open laat staan, is de kans groot dat je kat 's nachts de buurt onveilig gaat maken. Overdag blijven ze dan misschien braaf binnen, maar ’s nachts leggen huiskatten vele kilometers af.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij een onderzoek naar weidevogelnesten kregen twintig katten in Groningen een gps-tracker. Uit de gegevens van de apparaatjes blijkt nu dat de huisdieren ’s nachts flinke afstanden afleggen.

Ver van huis

Het is voor het eerst dat Nederlandse katten in het kader van zo’n onderzoek zijn gevolgd. Uit onderzoek van de University of South Australia bleek eerder ook dat katten soms verder van huis gaan dan hun baasjes denken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ontvoerde' poezen leiden regelmatig tot burenruzie: 'Katten zijn opportunisten'

Nachtelijke tochten

Onderzoeker Raymond Klaassen had daarom al wel verwacht dat de katten grote afstanden afleggen. "We zien dat de huisdieren zich tijdens hun nachtelijke tochten laten leiden door het landschap. Ze sluipen langs de sloten, maar lopen soms ook dwars door weilanden." Er zijn niet genoeg katten met een gps-tracker om te zien of ze elkaar 's nachts ook ontmoeten. "Waarschijnlijk doen ze dat wel, maar we kunnen het nog niet aantonen."

Voor de weidevogels is het in ieder geval slecht nieuws dat er zo veel katten zijn: vooral de kuikens van de vogels worden naar verwachting vaak uit het nest gegeten door rondsluipende katten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getest: slimme gadgets voor je kat of hond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore