Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Goud in handen'

'Dolblij' met de buxusmot: Ronald kweekt lookalike van buxus

16 mei 2019 13:38 Aangepast: 16 mei 2019 18:40
Ronald Stolwijk met de Ilex crenata 'Dark Green' Beeld © Ronald Stolwijk

"Dit wordt helemaal niets." Dat is wat Ronald Stolwijk kreeg te horen toen hij een aantal jaren geleden op een beurs stond met zijn Ilex-plant, een lookalike van de buxus. Hij werd er soms zelfs om uitgelachen. Maar nu de buxusplanten worden kaalgevreten, blijkt dat Ronald opeens goud in handen heeft.

Als je de straat opgaat met een buxusplant en een Ilex crenata 'Dark Green', zoals de lookalike heet, zal niemand verschil zien. Dat kan kweker Ronald Stolwijk uit Boskoop wel beloven. "Sterker nog, mensen uit het vak die bij ons langskomen zeggen weleens: goh, ik wist niet dat jullie zo veel buxussen verkopen." 

'Het is bizar'

Tien jaar geleden begon Ronald met het kweken van de Ilex-plant, maar hij kan nog steeds niet geloven dat hij er zo veel succes mee heeft. "Het is gewoon bizar", vertelt hij lachend. Hij verkocht afgelopen jaar zo'n anderhalf miljoen planten en voor het derde jaar op rij heeft hij opeens een omzetgroei van zeker 50 procent. De reden van zijn succes? De buxusmot. Het beestje heeft zich razendsnel door Nederland verspreidt en laat een spoor van bruine, aangevreten buxussen achter.

Je kan gif spuiten hoeveel je maar wilt, maar het is voor je buxus uitstel van executie. Voor de meeste mensen met een tuin is het dus pure horror, voor Ronald is het een groot geluk. "Dit hadden wij niet kunnen dromen toen we met de plant in zee gingen", vertelt Ronald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Buxusrups vreet tuinen kaal: 'Het is echt een plaag'

Toen was er totaal geen markt voor de lookalike. De buxus was namelijk enorm populair en zeker twee keer zo goedkoop. "Maar er kwamen ook problemen bij de buxus. Er was sprake van een schimmelziekte in Europa die langzaam deze kant op trok." Hét moment voor Ronald om een licentie te nemen op de Ilex en het plantje langzaam te gaan kweken.

'We moesten mensen gedwongen ontslaan'

In iets investeren wat nog niet populair is, was wel lastig. "Het was in die periode crisis in de planten. We moesten mensen gedwongen ontslaan. En toch gingen we hiervoor, ondanks dat we niet wisten of het een succes zou worden." Het heeft lang geduurd voordat Ronald had uitgevogeld hoe ze de plant goed konden kweken. "Het heeft bijvoorbeeld een zure grond nodig, maar daar kom je pas achter na jaren van proberen."

Hard werken - en een kaalvretende mot -  loont, blijkt nu. De telefoon rinkelt constant. "De man van het tuincentrum die ons een paar jaar geleden uitlachte op een beurs, is ook langsgekomen. Hij nam zijn hoed af en gaf toe dat hij totaal fout zat. De Ilex-plant vliegt de deur uit bij hem." Inmiddels staat ook de tuin van Paleis het Loo er vol mee.

De plantjes van Ronald bij Het Loo De plantjes van Ronald bij Het Loo

Ronald is samen met zijn collega de enige kweker in Nederland die de 'Dark Green' van de Ilex-planten mag verkopen. En voor de duidelijkheid: de plant heeft dus geen last van een rups of mot. "Die komen op een gifje af die niet in deze plant zit, maar alleen in de buxus."

Of de Ilex-plant daarmee onverwoestbaar is, is niet zeker, geeft Ronald toe. "De natuur is onvoorspelbaar, maar voor nu schuilt er geen gevaar."

'Trots op het resultaat'

De kweker is trots dat het allemaal is gelukt met zijn investering. "Maar het allermooiste is dat ik een jongen opnieuw heb aangenomen die ik in de crisis moest ontslaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van