Nibud-onderzoek

Huiseigenaar stelt energiezuinig maken woning uit in afwachting van subsidies

16 mei 2019 09:15 Aangepast: 16 mei 2019 10:12
Je nieuwe huis laten isoleren? Extra geld lenen gaat niet altijd makkelijk.

Ruim vier op de tien Nederlanders zijn niet van plan om binnen nu en vijf jaar hun woning energiezuiniger te maken. Ze wachten eerst af of de overheid over de brug komt met financiële regelingen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. 43 procent van de 1500 ondervraagde woningbezitters wil zijn woning voorlopig niet gaan aanpakken. Veel huiseigenaren denken dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.

Onnodig hoge rekeningen

Daarmee lopen ze volgens het Nibud wel een risico: door te wachten met de aanpak van hun woning hebben eigenaren nu mogelijk onnodig hoge energierekeningen en bestaat de kans dat hun huis minder waard wordt.

Meer dan de helft van de huiseigenaren vindt verder dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van hun woning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Honderden miljoenen voor verduurzamen huizen: subsidies warmtepompen en isolatiematerialen

Weinig financiële ruimte

Het Nibud geeft verder aan dat juist financieel zwakkere huishoudens vaker een huis hebben met een slechter energielabel (D, E, F of G). Juist voor deze huishoudens kan verduurzaming gunstig zijn omdat zij veel baat hebben bij een lagere energierekening, zegt het instituut. 

Tegelijkertijd moet aan deze huizen waarschijnlijk het meeste gebeuren om ze energiezuinig te maken en ontbreekt het deze huishoudens aan financiële ruimte om hierin te investeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kabinet haalt miljarden te veel op met energiebelasting

Warmtefonds

Natuur en Milieu vindt dat de overheid nu 'niet langer moet treuzelen'. Huiseigenaren gaan volgens de milieuorganisatie sneller kiezen voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen als gebouwgebonden financiering mogelijk wordt, en als er isolatiesubsidie komt.

Verder moet een warmtefonds mensen helpen die weinig geld hebben.

Annie betaalt 300 euro per maand aan energie: 'Ik wil niet in de kou staan'

De energierekening is flink omhooggegaan. Dat merken veel mensen in de portemonnee, maar zeker de mensen met een kleiner inkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore