Veel meer incidenten

CDA wil zwaardere straffen voor criminelen met handgranaten

16 mei 2019 05:56 Aangepast: 16 mei 2019 06:46

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA wil dat criminelen die handgranaten in hun bezit hebben en gebruiken zwaarder worden gestraft. Vorig jaar was er een verdubbeling van het aantal incidenten met deze explosieven. Ook dit jaar zijn er al veel meldingen.

Handgranaten zijn geen uitzondering meer. Zo werden er afgelopen maand binnen 24 uur op bijna dezelfde plek in het centrum van Amsterdam twee handgranaten aangetroffen. Explosies door handgranaten, zoals vorig jaar mei bij twee coffeeshops in Delft, hebben plaatsgevonden in verscheidene steden.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei afgelopen oktober dat er sinds begin 2017 zestien keer een incident was geweest met handgranaten bij (horeca)zaken. Tien keer ontplofte er een granaat volgens de minister.

Intimideren met een handgranaat

Een handgranaat neerleggen: het is in criminele kringen een relatief nieuwe manier om tegenstanders angst aan te jagen.

Angst zaaien

Volgens Van Toorenburg worden handgranaten, die voor een paar tientjes te koop zijn, door de georganiseerde misdaad gebruikt om angst te zaaien.

"Ze maken ook geen onderscheid tussen toevallige voorbijgangers en mensen waar ze het op gericht hebben. Ze hangen ze aan deurklinken, je ziet ze in het supportershome," aldus het Tweede Kamerlid.

Strafverhoging

Vandaag praat de Kamer over een voorstel tot het verhogen van de straffen op het gebruik van automatische vuurwapens. Die strafverhoging moet ook voor explosieven als handgranaten gaan gelden, vindt Van Toorenburg. "Het moet dezelfde straf worden als op het bezit en gebruik van vuurwapens en die isacht8 jaar."

Het voorstel wordt naar verwachting gesteund door een meerderheid van de Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Criminelen bedreigden ondernemers 16 keer met handgranaat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore