Kort in Nederland

Veel Syrische vluchtelingen bezig met taal leren en vinden daarom geen werk

16 mei 2019 00:05 Aangepast: 16 mei 2019 06:51
Archieffoto Beeld © ANP

Bijna negen op de tien van de Syrische vluchtelingen die in Nederland zijn, hebben nog geen werk gevonden. Dat komt doordat ze relatief kort in Nederland zijn en voornamelijk bezig zijn met het leren van de taal. 

Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Ongeveer vier jaar geleden kwamen veel van de vluchtelingen naar Nederland door de oorlog in hun thuisland. Ze ontvingen een tijdelijke verblijfsvergunning en vestigden zich hier. Naar schatting wonen nu 90.000 Syriërs in Nederland.

Progressieve denkbeelden

Iets meer dan de helft (55 procent) wil in Nederland blijven, ook als de situatie in hun thuisland is verbeterd. "Zij voelen zich steeds meer thuis en investeren ook in de toekomst door de taal te leren", zegt Emily Miltenburg, onderzoeker van het SCP. Vooral Syriërs met progressieve denkbeelden over bijvoorbeeld de man-vrouwverhouding willen vaker in Nederland blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Syrische vluchtelingen kunnen en willen niet terug naar hun moederland'

Niet actief op zoek

Hoewel veel Syriërs wel aan het werk willen, is het overgrote deel (67 procent) niet actief op zoek. Slechts 22 procent van de vluchtelingen kijkt uit naar werk. Wel volgen bijna drie op de tien vluchtelingen een stage. "Het aantal werkenden groeit gestaag, maar vooralsnog zijn het kleinere, tijdelijke baantjes die ze doen", zegt Miltenburg. 

Dat maar weinig Syriërs bezig zijn met het vinden van een baan, komt volgens het SCP doordat ze relatief kort in Nederland wonen. "Na de periode in de opvang, volgt een drukke tijd. Men moet wennen aan de nieuwe omgeving en vorm geven aan het leven in Nederland. Voor de meeste statushouders betekent dit in elk geval inburgeren en de taal leren."

Grotere rol

Volgens Martijn van der Linden van Stichting Vluchtelingenwerk kunnen gemeenten een grotere rol pakken in het aan het werk helpen van Syriërs. Hij vindt dat gemeenten sneller bijscholingscursussen moeten aanbieden zodat de Syriërs profijt hebben van de opleiding die ze in hun thuisland hebben gehad. Zo moeten ze worden gemotiveerd om aan de slag te gaan, denkt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is typisch Nederlands volgens een Syriër: 'Elke dag hetzelfde ontbijt'

'Ingezet op kwaliteiten'

"Nu worden mensen die in Syrië een diploma hebben gehaald, niet ingezet op hun kwaliteiten", zegt hij. Een fysiotherapeut zou je volgens hem bijvoorbeeld moeten bijscholen vanwege de Latijnse termen die in Nederland worden gebruikt. "Gemeenten moeten zich daar meer in gaan verdiepen."

Laatste IS-bolwerk Syrië loopt leeg: 'Kinderen komen er doodsbang uit'

Aanhangers van de terreurbeweging slaan op de vlucht bij het laatste IS-bolwerk in het Syrische stadje Baghouz.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore