Gebieden onder druk

Pijnlijke gevolgen van de jacht: aantal grote zoogdieren met 40 procent gedaald

15 mei 2019 19:29 Aangepast: 15 mei 2019 20:33
Onderzoekers bekijken de huid van een Sumatraanse tijger die in beslag is genomen. Beeld © ANP

Voor de eerste keer hebben onderzoekers in kaart gebracht wat de gevolgen van de jacht in tropische gebieden zijn. Door het jagen is het aantal grote zoogdieren daar met 40 procent afgenomen. "Dat zoogdieren zo zijn aangetast, hadden we van tevoren niet gedacht", zegt onderzoeker Mark Huijbregts tegen RTL Nieuws.

Meer dan de helft van de tropische bossen staat volgens de onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit onder druk van de menselijke jacht.

Jacht is afgenomen

"We hadden niet verwacht dat het aantal grote zoogdieren boven de 20 kilo door de jacht zoveel is afgenomen. 40 procent, is heel veel", zegt Huijbregts, die meewerkte aan het onderzoek. "Het is voor het eerst dat we in beeld hebben gebracht wat de gevolgen van de jacht zijn."

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Biology. Grote zoogdieren zijn bijvoorbeeld jaguars, luipaarden olifanten en neushoorns. Het aantal middelgrote zoogdieren, zoals apen, blijkt gemiddeld met meer dan 27 procent afgenomen.

Pas op: sommige foto's hieronder kunnen als schokkend worden ervaren

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Japan gaat opnieuw op walvissen jagen

Een neushoorn in het Indiase Pobitora Wildlife Sanctuary is gedood door stropers die vervolgens de hoorn van het dier hebben afgezaagd. Een neushoorn in het Indiase Pobitora Wildlife Sanctuary is gedood door stropers die vervolgens de hoorn van het dier hebben afgezaagd.

Middelgrote zoogdieren

Waarom vooral grote dieren geraakt worden door het jagen? "Hoe groter het dier des te groter de kans dat er op gejaagd wordt. Er zit namelijk meer vlees aan, dus het levert meer op en ze hebben commercieel waardevolle bijvangsten als hoorns en beenderen", verklaart onderzoeker Ana Benítez-López.

"Daarnaast planten deze dieren zich relatief langzaam voort, waardoor het langer duurt voordat de populatie zich herstelt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olifantenjagers mogen jachttrofee weer meenemen naar VS

Model ontwikkeld

De onderzoekers hebben niet maandenlang in tropische gebieden doorgebracht. Ze hebben bestaande, kleinere onderzoeken over de gevolgen van de jacht naast elkaar gelegd. "Van daaruit hebben we een model ontwikkeld en berekend wat de gevolgen van de jacht zijn geweest in tropische gebieden", zegt onderzoeker Huijbregts.

Volgens het onderzoek staat meer dan de helft van de tropische bossen onder druk door jacht. Benítez-López: "Zelfs bossen waarvan we op basis van satellietbeelden denken dat ze intact zijn – er is geen ontbossing of houtwinning zichtbaar – kunnen te maken hebben met een afname in het aantal zoogdieren."

Onderzoekers bekijken de huid van een Sumatraanse tijger die in beslag is genomen. Onderzoekers bekijken de huid van een Sumatraanse tijger die in beslag is genomen.

Jacht verbieden?

Of de jacht nu afgeschaft moet worden? Dat is heel complex, stellen de onderzoekers. "Het gaat immers niet alleen om plezierjacht. In heel veel tropische gebieden moeten mensen immers jagen om in leven te blijven. Of is jacht nodig voor de economie", zegt Huijbregts.

"Om echter te voorkomen dat soorten straks helemaal verdwijnen, is duurzaam management van de jacht hoognodig. Dit kan bijvoorbeeld door anti-stroopbrigades te versterken en door de wet beter te handhaven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore