'Pure onzin!'

'Geen haar op mijn hoofd': meestgezochte crimineel ontkent aanslag Peter R. de Vries

15 mei 2019 18:40 Aangepast: 15 mei 2019 20:49
Ridouan Taghi Beeld © Politie

Voor het eerst reageert de meestgezochte crimineel van Nederland op nieuws rond zijn persoon. Peter R. de Vries zegt een persoonlijke boodschap te hebben ontvangen van Ridouan Taghi waarin die ontkent opdracht te hebben gegeven om de misdaadverslaggever te vermoorden.

Het nieuws van de boodschap kwam vanavond naar buiten via RTL Boulevard. De authenticiteit van de verklaring is niet te bepalen.

"Met schrik en verbazing las ik het nieuws dat ik volgens politie en justitie opdracht heb gegeven om jou te laten liquideren. Daar is niets van waar. Dat is een regelrecht verzinsel! Pure onzin", aldus Taghi, die wordt gezien als opdrachtgever van een reeks liquidaties en moordplannen.

'Geen haar op mijn hoofd'

"Ik heb geen enkele reden om jou iets aan te doen. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wilt, zonder dat je ook maar enig gevaar van mij hebt te duchten. Ik heb als jongen altijd heel geboeid naar je tv-programma gekeken. Ik respecteer je en zie je als een professioneel journalist. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om jou iets aan te doen. Ik heb 100.000 procent niets tegen jou."

"Het is voor mij dan ook onverklaarbaar dat politie en justitie zeggen dat ik op jou een aanslag wil plegen. Ik daag hen uit om met informatie te komen", zegt Taghi. "Dat kunnen ze niet, want dat is er ook niet: het zijn allemaal leugens. Ik denk dat het hun opzet is om mij met dit soort berichtgeving te framen, mij in de beeldvorming als volksvijand neer te zetten."

"Er is niets maar dan ook niets van waar", zegt Taghi. "Ik reageer nooit ergens op, maar naar jou toe wil ik dit rechtzetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat Ridouan Taghi reageert op dreiging Peter R. de Vries

De Vries gelooft Taghi

Taghi heeft 'via derden' contact gelegd, aldus De Vries vanavond in RTL Boulevard. "Ik heb hem moeten beloven er geen mededelingen over te doen hoe dat is gegaan." 

De Vries zelf zegt geen enkele twijfel te hebben dat hij contact heeft gehad met Taghi. "Ik keek er wel heel erg van op dat ik ineens een persoonlijke boodschap kreeg, waarvan de strekking is: dit is flauwekul." Hij is 'geneigd om Taghi te geloven'. "Als het allemaal niet waar is, waarom zou hij dan die moeite doen. Kennelijk heeft hij het gevoel dit te moeten weerspreken, dat maakt het voor mij waardevol."

Peter R. de Vries leest bericht Ridouan Taghi voor

Gisteren vertelde Peter R. de Vries in de uitzending van RTL Boulevard over een mogelijke doodsbedreiging door topcrimineel Ridouan Taghi aan het adres van De Vries. Vandaag las de misdaadjournalist een persoonlijk bericht voor dat Taghi aan hem stuurde.

Inez Weski, de advocaat van Taghi, wil niet reageren op de verklaring. Weski wil niets zeggen over de authenticiteit van de verklaring en of ze die van tevoren heeft gezien "Ik kan niet zeggen of ik mijn cliënt er nu over gesproken heb. Er zijn zaken waarin ik cliënten jarenlang niet spreek", aldus Weski.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) doet geen mededelingen over de verklaring en wil ook niets zeggen over de authenticiteit.

Beloning van 100.000 euro

Het OM heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van Taghi. Vorig jaar maart werd hij op de nationale opsporingslijst geplaatst als verdachte van een onderwereldmoorden.

Volgens justitie is het zeer waarschijnlijk dat hij en zijn handlanger Said Razzouki zich schuilhouden in het buitenland, zich regelmatig verplaatsen en gebruik maken van wisselende identiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogste beloning ooit uitgeloofd voor aanhouding kopstukken mocromaffia

Said Razzouki en Ridouan Taghi (rechts). Said Razzouki en Ridouan Taghi (rechts).

Taghi is de hoofdverdachte in het moordproces-Marengo. In dat onderzoek staan vier liquidaties op de aanklacht, namelijk: 

  • Samir Erraghib (IJsselstein, april 2016),
  • Ranko Scekic (Utrecht, juni 2016),
  • Martin Kok (Laren, december 2016) en
  • Hakim Changachi (Utrecht, januari 2017).

De dood van Changachi betreft een zogeheten vergismoord. De schutters hadden het gemunt op iemand anders die in dezelfde flat woonde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot 26 jaar celstraf geëist voor Utrechtse vergismoord

Ook de Marokkaanse autoriteiten zoeken Taghi voor betrokkenheid bij een vergismoord. Een onschuldige student werd in oktober 2017 doodgeschoten op het terras van een café in de Marokkaanse stad Marrakech. De schutters hadden het slachtoffer verward met een Nederlands-Marokkaanse crimineel. Taghi zou opdracht hebben gegeven tot de moord.

Onschuldige broer kroongetuige geliquideerd

Een van de meest geruchtmakende zaken waarmee Taghi in verband wordt gebracht, is de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B.

Die werd in maart 2018 doodgeschoten in Amsterdam-Noord, omdat B. een deal had gesloten met justitie. Nabil B. wordt sindsdien zwaar beveiligd. Hij zit in een speciale vleugel van een huis van bewaring en in volledige afzondering.

Hoe de broer van kroongetuige Nabil B. werd geliquideerd

Hoe kon Redouan B., vader van twee kinderen met een eigen bedrijf, geliquideerd worden?

Taghi zou ook Telegraafjournalist John van den Heuvel met de dood hebben bedreigd en opdracht hebben gegeven tot de aanslag op het gebouw van De Telegraaf in Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ridouan Taghi beraamt aanslag op Peter R. de Vries'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore