Ga naar de inhoud
Rauw vlees eten

Patricia liep als foetus een parasiet op en is nu bijna blind: 'Maar ik verwijt mijn moeder niets'

Patricia Meijboom (49) en haar man. Beeld © Privéfoto.

Jarenlang zat er een parasiet in het lichaam van Patricia Meijboom, waardoor ze nu bijna blind is. De kans is groot dat Patricia de parasiet opliep doordat haar moeder tijdens de zwangerschap besmet rauw vlees at. "Het is frustrerend, maar ze wíst het gewoon niet."

Misschien had haar moeder rauw vlees gegeten. Tartaar, carpaccio, filet americain. Misschien is ze besmet geraakt via een kattenbak, of de zandbak waar haar kinderen in speelden. Misschien. Maar Patricia Meijboom (49) is opgehouden met ernaar te gissen. "Het verandert niets aan het gevolg."

Waarschuwing

Patricia kan nog maar voor 3 procent zien. Met rechts ziet ze niets, met haar linkeroog is het net alsof ze door een troebele melkfles tuurt. Met andere woorden: ze is bijna blind. Dat komt door de toxoplasma-parasiet, waarvoor het RIVM nu waarschuwt. Die kan namelijk onder andere op rauw vlees zitten. Daarom adviseert het RIVM om rauw vlees eerst twee dagen in te vriezen. Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen al jaren om geen rauw vlees te eten.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: 'Vries filet americain eerst in, anders kans op ziektes'

Een beetje raar

Al toen Patricia een baby was, brachten haar ouders haar naar de huisarts vanwege oogklachten. Ze vonden dat ze af en toe niet goed reageerde, en een beetje raar keek. Na ziekenhuisonderzoeken bleek dat Patricia nog maar een zicht had van 10 procent.

Dat die bijna-blindheid werd veroorzaakt door de toxoplasma-parasiet, konden ze toen ook al zeggen. Medicijnen zijn er niet. "De dokter zei eens tegen me: 'Patries, ik kan er niets aan doen. Die parasiet blijft actief in je lichaam tot je jongvolwassen bent'."

Schuldig

Haar moeder heeft het zichzelf altijd verweten, heeft zich altijd afgevraagd: wat had ik anders kunnen doen? "Ze gaf zichzelf de schuld. Terwijl ik altijd heb gezegd: 'Mam, je wist het gewoon niet, je hebt naar eer en geweten gehandeld'. Ze wisten toen gewoon veel minder over wat je wel en niet mocht eten en doen als zwangere."

Maar het maakt de gevolgen niet minder heftig voor Patricia. "Het kostte me altijd vreselijk veel moeite om mee te komen op school. Ik kreeg mijn toetsen en boeken in grotere letters, en probeerde krampachtig te blijven lezen, want ik wilde niet aan de braille. Aan het eind van de dag was ik echt kapot en lag ik alleen maar te slapen."

Speciaal onderwijs

Ook moest ze naar het speciaal onderwijs, naar een school in Rotterdam, terwijl het gezin in Dordrecht woonde. "Ik had nooit vriendjes of vriendinnetjes over de vloer omdat school zo ver weg was."

De afgelopen jaren is haar zicht nog verder achteruitgegaan. Daarmee kwam ook langzaam het besef: ik ben beperkt. Echt beperkt. "Ik heb altijd maar wat aan lopen kloten, was altijd degene die heel hard riep: 'Nee hoor, niets aan de hand met mij'."

Tot ze instortte en een burn-out had. "Je moet je voorstellen dat, als je amper iets ziet, álles energie kost. Veel meer energie dan zou moeten. Ik werkte drie dagen in de week en had een zoontje om voor te zorgen. Als ik niet aan het werk was, bracht ik hem naar school, en ging ik om 9 uur weer in bed liggen. Dan kon ik zo tot 3 uur in de middag slapen."

Filet
Lees ook:
Filet americain en tartaar invriezen, of gewoon niet meer eten?

'Naar idee'

Patricia kwam bij een visiocentrum terecht. "Daar leerde ik dat ik een beperking had, en dat ik daar rekening mee moet houden." Ook verdiepte ze zich steeds meer in de prenatale besmetting die ze opliep.

"Het is een naar idee dat er een parasiet in mijn lichaam zit. Of zat. Misschien is-ie nu dood. Maar goed. Daar denk ik niet te veel over na."

Soms vindt ze het frustrerend om slechtziend te zijn. Dan denkt Patricia dat haar huis schoon is, en dan komen er vrienden of familieleden over de vloer die dan zeggen: 'Jeetje, Patries, wat ligt er allemaal op je aanrecht?' Of als zij of haar man, die ook slechtziend is, iets kapot laten vallen. "Dan moet ik de buurvrouw bellen of ze de glasscherven wil komen oprapen. Dat soort kleine dingetjes, die heel normaal lijken in het leven, zijn dat voor mij niet..."

Minder mensen ziek

Als rauw vlees zoals filet americain voortaan wordt ingevroren voordat het wordt gegeten, zullen er minder mensen ziek worden. Dat staat in een onderzoek van het RIVM dat is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Bij zwangere vrouwen kan het leiden tot miskramen en bij baby's tot aangeboren hersen- en oogafwijkingen. Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose, waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa de helft van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten.

Analyse

Het RIVM heeft een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt voor als filet americain minimaal 48 uur wordt ingevroren bij een temperatuur van 12 graden onder nul voordat het in de schappen komt te liggen. De kosten van deze maatregel, zoals het hoge stroomverbruik om het vleesproduct af te koelen, zijn veel minder dan de opbrengsten.

Roken

Patricia kan zich soms ergeren aan vrouwen die makkelijk doen over het eten van rauw vlees tijdens hun zwangerschap. "Ik ben niet zielig, ik heb een heel leuk leven, maar ik was gezond tot ik besmet was. Het had niet gehoeven. En vooral nu we zo veel meer weten dan vroeger."

Toen ze veertien jaar geleden zelf zwanger was, was ze heel voorzichtig. Misschien wel extremer dan 'normale moeders' zouden doen. "En als ik dan zwangere vrouwen van alles naar binnen zag proppen, zei ik weleens: 'Kijk toch uit'. Ik vind het heel erg dat mensen het bagatelliseren. Dan denk ik: loop eens een dag met me mee. Dan zie je hoe zwaar het is. In mijn ogen is een zwangere vrouw die rauw vlees eet, net zo slecht bezig als een vrouw die rookt."

Vrouw
Lees ook:
Vrouw raakt oog kwijt door parasiet in kraanwater: 'Doe altijd je lenzen uit'