Moeten binnen blijven

Nederlandse trainingsmissie Irak opgeschort vanwege dreiging

15 mei 2019 14:47 Aangepast: 15 mei 2019 15:59
Archieffoto Beeld © ANP

De Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt tijdelijk opgeschort. De reden is een dreiging. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De trainers moeten voorlopig binnen blijven en mogen niet trainen, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. De militairen mogen al sinds zondagavond de poort niet meer uit. Er wordt niet overwogen om ze terug te halen.

Commandant van de internationale coalitie

Het besluit tot opschorting van de trainingsmissie is genomen door de commandant van de internationale coalitie 'in verband met de veiligheidssituatie in Irak'. Ook de operaties van partnerlanden zoals Duitsland zijn stilgelegd. De opschorting zal vermoedelijk nog wel een paar dagen duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde van het kalifaat: opkomst en ondergang van terreurbeweging IS

Het ministerie heeft niet bekendgemaakt om welke dreiging het gaat. Ook is onduidelijk hoe lang de medewerkers binnen moeten blijven.

Bang voor vergeldingsacties

Volgens Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens heeft de dreiging alles te maken met de oplopende spanningen in de Perzische Golf. De Verenigde Staten voeren de druk op richting Iran, en zijn bang voor vergeldingsacties.

"De afgelopen dagen zagen we een aantal incidenten die daar op kunnen wijzen. In de Verenigde Arabische Emiraten vielen olietankers ten prooi aan sabotage. Volgens Saoedi-Arabië zijn twee olie-pompstations eerder bestookt door een drone afkomstig uit rebellengebied in Jemen."

In Irak heeft buurland Iran een stevige vinger in de pap, zegt Koens. Verschillende milities, onder andere gewapende groeperingen die tegen IS vochten, worden betaald en aangestuurd door Teheran. In Irak is daarom in de Amerikaanse ambassade en de consulaten het niet-noodzakelijke personeel naar huis gestuurd.

Internationale strijd tegen IS

Nederland doet in Irak mee aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie IS. Het gaat om politieke, humanitaire en militaire steun. De Nederlandse militairen ondersteunen op de grond Iraakse strijdkrachten met training en advies. Ook neemt Nederland in Irak deel aan een NAVO-capaciteitsopbouwmissie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leider Islamitische Staat voor het eerst in vijf jaar te zien in video

Bermbommen

Nederlandse militairen leren Iraakse strijdkrachten onder meer schietvaardigheid, tactisch optreden, militaire EHBO en het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen.

Ongeveer vijftig Nederlandse militairen trainen in het noordelijke Erbil hun Koerdische collega's. Ze krijgen les in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.

Verder is er nog een klein aantal Nederlanders actief in Bagdad. Hier worden Iraakse commando's opgeleid. Al sinds 2015 trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore