'Uitzichtloze situatie'

OM eist tot 4,5 jaar cel voor ontvoering 5-jarige Insiya

15 mei 2019 14:40 Aangepast: 15 mei 2019 14:45
Insiya.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen vijf mannen en een vrouw die worden verdacht van de ontvoering van het meisje Insiya. Volgens het OM hebben de verdachten 'voor eigen rechter gespeeld, puur voor geldelijk gewin'.

Insiya werd op 29 september 2016 met geweld uit het huis van haar oma in Amsterdam ontvoerd, om haar vervolgens over te dragen aan haar vader. Die was verwikkeld in een vechtscheiding met de moeder van Insiya. De ontvoering was tot in de puntjes voorbereid en droeg volgens het OM 'het karakter van een militaire operatie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

John van den Heuvel: 'Vader van Insiya wil het leven van moeder Nadia kapot maken'

De vader, Shehzad H., nam het kind vrijwel direct na de ontvoering mee naar India, waar Insiya nog steeds is. Het meisje heeft de Nederlandse nationaliteit en is in maart vijf jaar oud geworden.

India wil vader niet uitleveren

De Nederlandse rechter heeft haar vader het ouderlijk gezag ontnomen. India weigert de man uit te leveren. Het OM in Nederland wil H. niettemin op afzienbare termijn vervolgen.

Nachtmerrie

Volgens het OM hebben de verdachten 'voor eigen rechter gespeeld, puur voor geldelijk gewin'. De moeder van het kind is beland in een 'nachtmerrie waaraan geen einde lijkt te komen', omschreef de officier van justitie haar 'uitzichtloze situatie'.

Justitie veegde de vloer aan met de lezing van de verdachten dat zij meenden aan een gerechtvaardigde operatie mee te werken, met de bedoeling om een wanhopige vader te herenigen met zijn kind.

De officier hekelde het gebrek aan respect van de verdachten ten aanzien van de moeder van Insiya. Zij legde woensdag een slachtofferverklaring af, terwijl slechts twee beklaagden naar de rechtbank waren gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore