Moet naar Pieter Baan Centrum

Verdachte drievoudige moord Thijs H. langer vast

15 mei 2019 12:34 Aangepast: 15 mei 2019 15:51
Beeld © Eigen foto

De 27-jarige Thijs H., die wordt verdacht van het ombrengen van drie wandelaars in Den Haag en Heerlen, moet ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het voorarrest wordt met 14 dagen verlengd.

De rechter-commissaris heeft Thijs H. vanochtend achter gesloten deuren gehoord. Volgens de regels werd hij in de gelegenheid gesteld om zijn mening te geven. Of hij dit heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

Thijs H., door het Openbaar Ministerie officieel verdacht van drievoudige doodslag óf moord, zat de afgelopen week in een politiecel. De maximale duur van deze 'inverzekeringstelling', twee keer drie dagen, zit er nu op. De rechter-commissaris heeft bepaald dat de inverzekeringstelling nu wordt omgezet naar voorlopige hechtenis. Dat betekent dat de verdachte wordt overgeplaatst naar een huis van bewaring, een cellencomplex.

Beperkingen

Aan de verdachte werden de afgelopen week beperkende maatregelen opgelegd. Dit betekent dat hij geen contact mocht hebben met de buitenwereld. Het was alleen toegestaan om contact te hebben met zijn advocaat, Serge Weening, maar ook die was afgelopen week gebonden aan de beperkingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: drie doden in vier dagen, dit weten we tot nu toe

De rechter-commissaris heeft bepaald dat deze beperkingen blijven gelden. Dit betekent dat Thijs H. geen contact mag hebben met andere gevangenen. Samen sporten en eten is dus verboden. De verdachte verblijft 23 uur per dag op zijn cel. Hij mag een uur per dag luchten.

'Kan geen mededelingen doen'

Advocaat Serge Weening zei buiten tegen journalisten: "Ik kan u zeggen dat bewaring bevolen is. En voor de rest: er zijn beperkingen. Dus er zijn geen mededelingen die ik kan doen over deze zaak." Op de vraag of de verdachte aanspreekbaar was, antwoordde de advocaat: "Ik wens u een prettige dag, ik kan verder geen mededelingen doen."

Ook heeft de rechter-commissaris de vordering tot opname en observatie in het Pieter Baan Centrum toegewezen. Dit betekent dat hij psychologisch wordt onderzocht.

Dit gebeurt er in het Pieter Baan Centrum

Jaarlijks komen zo’n 220 verdachten van ernstige misdrijven terecht in het Pieter Baan Centrum. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in het centrum?

De beslissing om Thijs H. naar het Pieter Baan Centrum (PBC) te sturen, is opvallend snel genomen: binnen een week na zijn aanhouding. "In andere zaken zie je vaak dat zo’n PBC-observatie later in het proces pas gebeurt", zegt Sven Brinkhoff, universitair hoofddocent strafrecht aan de Open Universiteit.

"Het cruciale punt in deze zaak lijkt te zijn: wat heeft zich in het hoofd van Thijs H. afgespeeld? Het lijkt erop dat er psychisch iets met hem aan de hand was. Een observatie in het Pieter Baan Centrum kan duidelijk maken hoe zijn geestestoestand was. Ik kan me voorstellen dat een rechter daar dan zo snel mogelijk opheldering over wil."

'Ergens langs de openbare weg'

Een week geleden, woensdag 8 mei in de avond, werd Thijs H. 'ergens langs de openbare weg' aangehouden in de provincie Limburg. Hij werd gezocht voor de moord op een 63-jarige vrouw en 68-jarige man op de Brunssummerheide en de moord op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes.

Thijs H. is of was in behandeling bij psychiatrische instelling Mondriaan in Maastricht. Volgens het OM had hij niets te maken met het steekincident in de ggz-instelling, vorige week woensdagochtend, een halve dag voor zijn aanhouding. 

'Muurbloempje'

Oud-studiegenoten omschreven H. vorige week als een vriendelijk persoon, maar wel een beetje een muurbloempje. "Hij leek heel normaal. Nooit iets waarvan je dacht 'wat een gekke jongen'", zei een van hen tegen Omroep West.

Ook de Technische Universiteit Delft, waar Thijs H. vorig jaar studeerde, reageerde geschrokken. "Maar we mogen er verder niets over zeggen wegens de privacywetgeving", aldus een woordvoerster. H. volgde in Delft een masterstudie Industrial Ecology. Hij werkt nog aan zijn scriptie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore