Rauw vlees

RIVM: 'Vries filet americain eerst in, anders kans op ziektes'

15 mei 2019 07:58 Aangepast: 15 mei 2019 16:24
Filet americain Beeld © Wikimedia Commons

Als rauw vlees zoals filet americain voortaan wordt ingevroren voordat het wordt gegeten, zullen er minder mensen ziek worden. Dat staat in een onderzoek van het RIVM dat is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Het kan jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Toxoplasmose kan komen door het eten van rauw vlees, en dan vooral filet americain. De meeste mensen hebben er geen last van maar de infectie kan ernstige gevolgen hebben voor mensen die al wat verzwakt zijn, door bijvoorbeeld een ernstige ziekte.

750 mensen per jaar ziek

Bij zwangere vrouwen kan het leiden tot miskramen en bij baby's tot aangeboren hersen- en oogafwijkingen. Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose, waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa de helft van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten.

Het RIVM heeft een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt voor als filet americain minimaal 48 uur wordt ingevroren bij een temperatuur van 12 graden onder nul voordat het in de schappen komt te liggen. De kosten van deze maatregel, zoals het hoge stroomverbruik om het vleesproduct af te koelen, zijn veel minder dan de opbrengsten.

Lagere kosten voor de zorg

Winst zal namelijk worden behaald door de verbeterde kwaliteit van leven. Chronische gevolgen van toxoplasmose worden vermeden, maar ook lagere kosten voor de zorg en speciaal onderwijs spelen een rol.

Reactie

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) is naar eigen zeggen verbaasd over het advies om filet americain in te vriezen. "Het is al sinds jaar en dag algemeen bekend dat ervoor bepaalde groepen mensen risico's kunnen zitten aan de consumptie van onverhitte producten", schrijft de organisatie in een persbericht.

"Dat is ook de reden dat Het Voedingscentrum adviseert aan zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand om geen rauwe producten te eten."

De VNV zegt dat er geen aantoonbaar bewijs is dat ziektegevallen door het eten van filet americain worden veroorzaakt. "Het is ook niet nodig dat de consument dit product voor gebruik zelf nog invriest", aldus VNV. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore