Prestigieuze oeuvreprijs

Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Felix Meurders: 55 jaar radio

15 mei 2019 02:16 Aangepast: 15 mei 2019 02:29
Felix Meurders Beeld © ANP Kippa/Remko de Waal

Felix Meurders krijgt de Ere-Zilveren Reissmicrofoon. Het is pas de negende keer dat de prestigieuze oeuvreprijs voor radiomakers, programma's of instellingen met een grote staat van dienst wordt uitgereikt.

Het nieuws werd in Met het Oog op Morgen bekendgemaakt door Juryvoorzitter Vincent Bijlo. "Honderd jaar bestaat de radio en Felix is daar al 55 jaar op. Hij is een monument."

De 72-jarige Meurders verdient de prijs voor zijn jarenlange werk voor het actuele zaterdagprogramma Spijkers met koppen op NPO Radio 2, maar ook voor Langs de Lijn en andere programma's die hij presenteerde. De Ere-Zilveren Reissmicrofoon wordt slechts sporadisch uitgereikt. Vorig jaar was Tineke de Nooij de gelukkige.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ere Reissmicrofoon voor Tineke de Nooij

Verrassing

De prijs kwam als een grote verrassing voor Meurders: "Wauw. Ik ben verbaasd en vereerd. Mijn dank is groot. Het is een waanzinnige eer", aldus de NOS.

Vorig jaar was er nog sprake van dat Meurders afscheid moest nemen van Spijkers met Koppen. BNNVARA wilde een jongere doelgroep bereiken. Later besloot de omroep dat Meurders het programma blijft presenteren totdat er een nieuw radioslot voor hem gevonden is.

Nominaties

Ook zijn de nominaties bekendgemaakt voor de Zilveren Reissmicrofoon die jaarlijks wordt uitgereikt. Genomineerd zijn het culinaire radioprogramma Mangiare!, presentatrice Mieke van der Weij en de podcastserie De Brand in het Landhuis.

De prijs voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker wordt sinds 1966 uitgereikt. Het is vernoemd naar Eugen Reiss die in 1924 microfoons zodanig verbeterde dat vrijwel alle radio-omroepen zijn model gingen gebruiken. De winnaar wordt op donderdag 20 juni bekendgemaakt.

Winnaars van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon

  • 1984 Gabri de Wagt, VARA
  • 1995 Ischa Meijer, VPRO (postuum)
  • 1998 Metropole Orkest
  • 2004 Henk van Hoorn, NOS
  • 2011 Muziekcentrum van de Omroep
  • 2014 Clairy Polak
  • 2016 Met het Oog op Morgen, NOS
  • 2018 Tineke de Nooij
  • 2019 Felix Meurders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore