Ga naar de inhoud
Voordelige tarieven

Bellen en sms'en naar ander EU-land vanaf vandaag stukken goedkoper

Beeld © iStock

Vanuit Nederland bellen of sms'en naar een nummer in een ander EU-land wordt vanaf vandaag een stuk goedkoper. Bellen gaat maximaal 23 cent per minuut kosten.

Nederlanders betaalden tot vandaag 25 tot 75 cent per minuut voor een gesprek naar een ander EU-land. Gemiddeld was internationaal bellen in de EU drie keer zo duur als binnenlands bellen. Een sms'je sturen naar een ander EU-land was meer dan twee keer zo duur.

De tarieven gelden alleen voor particulieren. Zakelijke klanten vallen niet onder de nieuwe regel omdat veel telecombedrijven al aantrekkelijke zakelijke aanbiedingen hebben, aldus de Europese Commissie.

Roaming

Het akkoord voor de nieuwe tarieven werd afgelopen zomer bereikt en in november aangenomen door het Europees Parlement. De nieuwe regels vullen het vreemde gat in de wetgeving op dat achterbleef nadat de kosten voor roaming werden afgeschaft.

Sinds 15 juni 2017 geldt voor EU-burgers dat zij in een andere lidstaat voor alle mobiele gesprekken en dataverkeer hetzelfde betalen als in eigen land. Dit had tot gevolg dat providers extra geld konden rekenen als jij vanuit Nederland naar Frankrijk belde, maar niet andersom. Vanaf vandaag is dit niet meer mogelijk.