Boekje te buiten

Jehova's stoppen met verzamelen persoonsinformatie bij huisbezoek

15 mei 2019 06:02 Aangepast: 15 mei 2019 06:34
Een koninkrijkszaal van Jehova's Getuigen (beeld ter illustratie) Beeld © RTL Nieuws

Jehovah's Getuigen Nederland stopt met het verzamelen van informatie over bewoners van huizen waar ze aanbellen. Dat blijkt uit een interne brief die in handen is van RTL Nieuws.

Tot vorige week werd van iedereen die aan de deur enige interesse toonde in de kerkorganisatie zoveel mogelijk informatie genoteerd en bewaard. Door Europese privacywetgeving worden Jehovah's Getuigen gedwongen om daar mee te stoppen.

Naam, adres, taal, afkomst en telefoonnummer

Het verkondigen van het geloof door bij mensen aan te bellen, is een belangrijk onderdeel van het geloof van Jehovah's Getuigen. Tot voor kort werden zogenaamde 'verkondigers' aangemoedigd naam, adres, taal, afkomst en waar mogelijk het telefoonnummer te noteren. "We moeten teruggaan naar mensen die interesse tonen en ze onderwijzen, want zo begieten we de waarheidszaadjes die we hebben geplant", staat te lezen in een eerdere interne publicatie.

Ook van mensen die aangegeven hadden juist geen interesse te hebben in Jehovah's Getuigen, werden de afgelopen jaren uitgebreide gegevens bewaard. Ook daar zal de organisatie nu mee stoppen. Als iemand aangeeft niet langer bezocht wil worden 'moet een verkondiger een notitie maken met alleen de datum en het adres, zodat dit adres in de toekomst niet meer bezocht zal worden', staat te lezen in de interne instructie.

Europees Hof oordeel tegen Jehova's

Deze nieuwe werkwijze is een direct gevolg regels die de privacywaakhond in Finland in 2013 had opgelegd aan de lokale afdeling van Jehovah's Getuigen. Het kerkgenootschap weigerde daaraan te voldoen, waardoor de zaak uiteindelijk voor het Europees Hof kwam. Die oordeelde vorig jaar dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wel degelijk ook geldt voor kerkgenootschappen.

Het is niet duidelijk of de AVG ook gevolgen heeft voor de manier hoe Jehovah's Getuigen gegevens bewaard van ex-leden. Binnen de kerk worden dossiers bijgehouden van (ex-)leden die intern zijn berecht voor bijvoorbeeld kindermisbruik. Die worden in principe niet gedeeld met politie en justitie.

Slachtoffergroepen zijn nu bang dat door de AVG dit soort dossiers vernietigd zullen worden, waardoor bewijs tegen misbruikers verloren zal gaan.

'Deel relevante dossiers met justitie'

De voorzitter van slachtoffergroep Reclaimed Voices roept Jehovah's Getuigen op om zo snel mogelijk relevante dossiers met justitie te delen. "Wij zouden graag zien dat het bestuur van Jehovah's Getuigen zijn morele verantwoordelijkheid neemt", zegt Raymond Hintjes. "Dit kunnen zij doen door hun medewerking te verlenen aan het Openbaar Ministerie wanneer deze om relevante dossiers vraagt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore