Ga naar de inhoud
196.800 euro

Bij opruimen gevonden VOC-munt brengt twee ton op

Een particuliere verzamelaar betaalde 196.800 euro voor de munt. Beeld © Heritage Auctions Europe

Een gezin uit De Bilt heeft tijdens opruimwerkzaamheden een waardevolle vondst gedaan. Ze vonden een gouden munt uit 1728 in een sieradenkistje. Die werd vandaag in IJsselstein geveild voor maar liefst 196.800 euro, het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is betaald.

De opbrengst is voor de familie een 'volslagen verrassing', meldt veilinghuis Heritage Auctions Europe.

Buitengewoon zeldzame munt

Het gaat om een buitengewoon zeldzame munt die voor de Verenigde Oost-Indische (VOC) werd geslagen in een munthuis in Hoorn. Deze munten werden verscheept naar Nederlands-Indië, waar de VOC er goed aan kon verdienen omdat ze daar tweemaal zoveel waard waren.

Van deze zogeheten ducaton zijn er enkele tienduizenden in zilver geslagen, maar van gouden exemplaren waren er maar een paar bekend, zegt Jacco Scheper, veilingmeester van Heritage Auctions Europe, voorheen bekend als de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO). "Ze werden als nieuwjaarsgeschenk cadeau gedaan aan een burgemeester of een kapitein van de VOC."

Het veilinghuis maakt de naam van de koper niet bekend. Het gaat om een particuliere verzamelaar.

160.000 euro

Het vorige record voor een munt dateert van twee jaar geleden. Een gouden dukaat die de stad Deventer in 1640 had geslagen, bracht toen bij hetzelfde veilinghuis 160.000 euro op.

Dit is een artikel van