'Zorgelijke ontwikkeling'

Aantal autobranden fors gestegen, vooral zorgen om elektrische auto's

15 mei 2019 03:41 Aangepast: 15 mei 2019 06:42
Het aantal autobranden nam met 40 procent af in vergelijking met eerdere jaren. Beeld © ANP

Het aantal autobranden neemt fors toe. Het Verbond van Verzekeraars maakt zich daarover flinke zorgen. Vooral elektrische auto's leveren problemen op. Ze moeten op een totaal andere manier geblust en opgeruimd worden.

In 2018 werden er 4359 claims ingediend voor autobranden. In 2017 waren dat er nog 4014, een stijging van ruim 9 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Dit volgt een trend. De afgelopen vijf jaar is het aantal autobranden met maar liefst 45 procent gestegen. Vooral in de provincies Utrecht, Groningen en Zeeland vliegen steeds meer auto's door criminaliteit of vandalisme in de fik.

Enorme impact

Jaarlijks is de schade tussen de 40 en 50 miljoen, stelt het Verbond van Verzekeraars. Het verbond weet niet goed wat de oorzaak is van het groeiend aantal branden. "We hebben er lang over nagedacht maar kunnen het niet heel goed duiden", zegt algemeen directeur Richard Weurding.

Omdat de impact groot is, luidt het Verbond de noodklok. "Als er een auto afbrandt, is dat het gesprek van de dag in een gemeenschap. Dat heeft een grote impact, helemaal als het je eigen auto is."

Elektrische auto's 

Extra zorg is er om elektrische auto's. Dat aantal stijgt de komende jaren explosief. Een elektrische auto blussen en opruimen vereist een totaal andere aanpak.

Weurding licht toe: "In elektrische auto's zitten veel meer accu's en dus veel meer chemicaliën. Dat vraagt een heel andere deskundigheid en ook meer kosten om zo'n auto op een veilige manier te blussen en het materiaal af te voeren. Brandweerlieden hebben daar overigens al heel veel aandacht voor."

Moeilijk om aan te pakken

Volgens de algemeen directeur is er meer aandacht voor autobranden nodig. "Gemeenten en politie doen er alles aan om dit serieus aan te pakken. Maar het is tegelijkertijd ook heel moeilijk om dit aan te pakken omdat de branden vaak in de nachtelijke uren worden aangestoken. En het is toch belangrijk dat getuigen zich melden die iets hebben gezien."

Auto-eigenaren kunnen de kans op een autobrand verkleinen door goed te kijken waar ze de auto parkeren. "Kies niet voor een afgelegen plek, maar voor een goed verlichte plek die niet al te afgelegen ligt."

 

Wanneer ben je verzekerd? 

Je bent verzekerd tegen autobrand met een WA-plus (beperkt casco) of allrisk (casco) verzekering. Tweederde van het Nederlands wagenpark heeft zo'n verzekering. De rest heeft een WA-verzekering. Die vergoedt alleen schade die de bestuurder veroorzaakt aan anderen.  

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore