Fraude

OM eist jaar cel voor NFI-medewerkster na sjoemelen met eigen bloedmonsters

14 mei 2019 17:29 Aangepast: 14 mei 2019 17:33
Een laborant bestudeert een bloedmonster. Beeld ter illustratie. Beeld © AFP

Een oud-medewerkster van Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft bekend dat ze tot twee keer toe met bloedmonsters heeft gerommeld. Die waren bij haar afgenomen omdat ze met te veel drank op een auto had bestuurd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar celstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De 39-jarige Sandhja K. uit Amersfoort kon als NFI-medewerker met haar pasje op de afdeling komen waar de buisjes werden bewaard. Buiten werktijd spoorde ze haar eigen buisjes op en deed er wat water bij. Daardoor zakten de alcoholwaarden in het bloed onder de grenswaarden. Deze vervalste uitslagen bracht ze vervolgens in bij haar proces.

Reputatieschade NFI

Het gaat hier om een ambtsmisdrijf en om valsheid in geschrifte, aldus de officier van justitie. Ze wees erop dat de reputatieschade voor het NFI groot is en dat 'elke verdachte nu kan zeggen dat er vast gesjoemeld is met de onderzoeken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedonderzoek NFI kwetsbaar voor manipulatie

De vrouw viel door de mand toen het een politierechter tijdens het alcoholproces opviel dat twee keer een bloedonderzoek veel lagere waarden aangaf dan de blaastesten. Behalve in de zaak van K. zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er is gerommeld bij het NFI.

'Wonder dat geen ongeluk is gebeurd'

De eerste keer werd K. in oktober 2016 aangehouden toen ze hard en slingerend reed, met haar dochtertje in de auto. Ze had ruim drie keer meer op dan toegestaan. Haar rijbewijs werd negen maanden ingevorderd maar toch werd ze in februari 2017 gesnapt met ruim vijf keer te veel op. "Het is een wonder dat met zo'n torenhoog alcoholgehalte geen ongeluk is gebeurd", zei de aanklaagster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Medewerkster NFI sjoemelde met bloedmonsters na rijden onder invloed'

K. weet haar acties aan een alcoholprobleem waarvoor ze zich schaamde en dat ze wilde verbloemen tegenover haar man en de buitenwereld. K. zei dat ze heel onverstandig is geweest. Ze is in therapie en drinkt niet meer.

Het OM wil ook dat ze twee jaar geen voertuig mag besturen en drie jaar geen openbaar ambt mag bekleden.

Exterieur van het pand van het Nederlands Forensisch Instituut). Exterieur van het pand van het Nederlands Forensisch Instituut).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`