Grand Prix van Nederland

Formule 1 komende drie jaar op Zandvoort

14 mei 2019 11:46 Aangepast: 14 mei 2019 14:18

We moesten er 35 jaar op wachten, maar de Grand Prix komt terug naar Nederland. Volgend jaar zijn de Formule 1-motoren weer op het circuit van Zandvoort te horen. Dat werd duidelijk tijdens een persconferentie.

Er is een contract voor drie jaar afgesloten met het Nederlandse circuit, maar ook daarna is het mogelijk dat de Formule 1 in Zandvoort blijft, liet Chase Carey, de grote baas van Formula One Management (FOM) weten. Biermerk Heineken is titelsponsor en voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers is benoemd tot sportief directeur.

Zandvoort voor Monaco

Wanneer de race wordt gereden, is nog niet helemaal duidelijk. "De kalender is nog niet definitief", zei Carey. "De exacte datum laat nog twee maanden op zich wachten, maar de race zal volgend jaar rond deze periode komen. Voor Monaco."

De burgemeester van Zandvoort, Niek Meijer, is 'buitengewoon trots' dat de Formule 1 naar zijn gemeente komt. "Dit is niet alleen goed voor Zandvoort, maar voor heel Nederland, dit is de Grand Prix van Nederland."

'Altijd al zee van oranje op de circuits'

De reden voor de komst van de Formule 1 is simpel, zei Carey. "Zandvoort heeft een geweldige geschiedenis, de beroemdste helden uit de Formule 1 hebben hier gereden. Bovendien merken we de passie en opwinding bij de Nederlanders voor onze sport. Ik zie vaak die 'zee van oranje' op de circuits voor Max Verstappen, dat is prachtig om te zien en ook uniek. En Zandvoort is een unieke plek, we willen in Europa een race op een iconisch circuit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NS: spoor moet verbeteren als Formule 1 naar Zandvoort komt

'Met de fiets naar Zandvoort'

Gisteren waarschuwde de Nederlandse Spoorwegen dat het openbaar vervoer nog lang niet klaar is voor de verwachten 200.000 toeschouwers die zullen komen. Lammers zegt dat daar geen zorgen over zijn. "Het streven is om de groenste Grand Prix te worden die er op de kalender staat." Lammers geeft daar voorbeelden voor: "Je kunt bijvoorbeeld eerst je auto ergens anders parkeren en daarna met de fiets verdergaan." 

Burgemeester Meijer vult aan: "Nederland is niet voor niets een fietsland. Natuurlijk zijn er ook treinen en bussen, maar we gaan met de fiets het verschil maken."

Circuit krijgt opknapbeurt

Voordat de coureurs van de Formule 1 over het circuit van Zandvoort gaan racen, krijgt het nog een opknapbeurt. "De start en de finish komen dichter bij de Tarzanbocht te liggen, zodat het hele startveld te zien is vanaf de tribune", zei Lammers. "De Gerlachbocht wordt in de uitloop vergroot voor de veiligheid, de Hugenholzbocht wordt aan de binnenkant verbreedt om met meer snelheid naar het Scheivlak te gaan. Daarnaast wordt de Hans Ernst-bocht iets breder en de Arie Luiendijkbocht wordt verbouwd tot een kombocht zodat je er vol gas doorheen kan gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore