Afrikaanse varkenspest

Dierenarts controleert varkens op virussen na protest Boxtel

14 mei 2019 10:52 Aangepast: 14 mei 2019 15:02
De politie maakte gisteren een einde aan de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel. Beeld © ANP

Een dierenarts gaat vandaag langs bij de varkenshouderij in Boxtel, die gisteren door dierenactivisten werd bezet. De land- en tuinbouworganisatie ZLTO vreest dat de varkens moeten worden geruimd.

Bij de actie bezetten gisteren zo'n 150 activisten van Meat the Victims een groot deel van de dag een varkensstal in Boxtel. Ze wilden aandacht vragen voor het dierenleed dat volgens hen verborgen wordt gehouden. De politie en de ME werden ingeschakeld en rond half twaalf gisteravond werden alle demonstranten uit de stal gehaald. Ongeveer vijftig mensen zijn aangehouden.

"We zijn bang dat de varkens een virus hebben opgelopen", zegt een woordvoerder van de ZLTO. "Er zijn gisteren zo'n 150 tot 200 mensen in die stal geweest, van activisten tot politieagenten. Wie weet wat voor virussen ze bij zich droegen."

Vrees voor Afrikaanse varkenspest

De grootste vrees is er voor de Afrikaanse varkenspest. "Er waren demonstranten uit verschillende Europese landen in de varkensstal, ook activisten uit Oost-Europa, waar de Afrikaanse varkenspest heerst. Maar er zijn ook gevallen van de ziekte bekend uit de Belgische Ardennen. Misschien hebben de activisten daar onlangs nog wel gelopen."

Afrikaanse varkenspest is een heftige, acute virusziekte. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar besmette dieren zijn ten dode opgeschreven. 

Ontsmettingsbak

Op sommige filmpjes die de activisten verspreid hebben, is te zien dat ze witte pakken droegen en hun schoenen door een ontsmettingsbak haalden. "Maar ik heb ook filmpjes gezien waarbij ze zo naar binnenliepen. En dan nog: er is formeel veel meer nodig om de veiligheid van de varkens te garanderen, dan alleen door zo'n bak lopen."

Gisteren stond er de hele dag een dierenarts stand-by. Diezelfde arts zal vandaag een bezoek brengen aan de varkensstallen. Over een aantal dagen of weken zal pas duidelijk worden of de varkens besmet zijn geraakt en dus moeten worden geruimd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore